Andretti óvja fiát a kudarcoktól

Vágólapra másolva!
Michael Andretti megerősítette, fia csak abban az esetben szerződhet a Forma-1-be, ha már debütáló évében olyan autó lesz alatta, amellyel esélye lesz a futamgyőzelmekre.
Vágólapra másolva!

Az IRL széria legújabb felfedezettje, Marco Andretti a héten sikeresen teljesített második Forma-1-es tesztprogramját a Honda Racing színeiben a spanyolországi Jerezben. A fiatal tehetség korábban már hangsúlyozta, mihelyst megnyeri az Indy 500-at, váltani szeretne a királykategóriába. Igen ám, de édesapja az Autosportnak elmondta, csak abban az esetben engedi fiát a Forma-1-be, ha úgy érzi, Marco teljesen felkészült a küzdelemre.

Az idősebbik Andretti nem véletlenül félti annyira fiát, hiszen ő debütáló évében csúnyán elbukott a Forma-1-ben. Michael 1993-ban a McLaren színeiben érkezett a királykategóriába, ám újoncként képtelen volt hozni az eredményeket, ami nem volt meglepő, hiszen mindössze csak egy héttel az szezonnyitó előtt kezdhette meg az új autó tesztelését.

"Nehéz évem volt, amelyet elbuktam" - mondta Andretti. "És éppen ez az, amit el szeretnék kerülni Marco esetében. Ha valaha is bekerül a Forma-1-be, akkor azt szeretném, ha már első évében esélyes lenne a futamgyőzelmekre. Még nagyon fiatal, de 100 százalékosan felkészültnek kell lennie."

A legkisebbik Andrettit jelenleg még tovább két évig szerződés köti az Andretti Green Racing istállóhoz, így még egy darabig biztosan az amerikai IRL szériában marad. Édesapja azonban örül a Forma-1-es tesztlehetőségeknek, mert véleménye szerint csak úgy fejlődhet Marco, ha bővíti ismereteit, és más szériákkal is megismerkedik. Michael azt is elárulta, hamarosan tesztet szervez fiának a NASCAR szériában, hogy Marco további ismereteket szerezhessen a különböző versenyautókról.

"Egyszerre édesapa és csapattulajdonosként is nézem a dolgokat, szóval nem egyszerű" - magyarázta. "Az a legszebb a csapatban, hogy két ember (Michael és Mario) is az érdekeit védi, és a lehető legjobbat akarja Marcónak és magának. Most viszont mindketten úgy gondoljuk, hogy a tapasztalatszerzés a legfontosabb számára. Véleményünk szerint sokat segíthet neki, ha különböző szériákban futó autókkal megismerkedik. Jelenleg ezen dolgozunk. Hamarosan a NASCAR-ban is kipróbálhatja magát, ami szintén nagy löketet adhat neki."

"Természetesen azt szeretnénk, ha örökre a csapattal maradna, de ez nem kivitelezhető. A következő két évben még biztosan nálunk versenyez, és ez idő alatt a lehető legtöbbet ki akarjuk hozni belőle. Bízunk benne, hogy rengeteg versenyt nyerhetünk még Marcóval" - folytatta a büszke édesapa, aki szerint a Forma-1-es kitérő nem zavarta össze fiát, aki továbbra is teljes erejével az IRL szériára koncentrál.

"Biztos vagyok benne, hogy ha továbbra is azt mutatja, amire képes, akkor egyre többen kínálnak majd neki tesztlehetőséget a Forma-1-ben. A srác nagyon jó. Tiszta fejjel vezet, nem kapkod, ami nagyon fontos ebben a világban. Azonban tudja, hogy most mi a feladata, és arra koncentrál a legjobban. Ha megnyeri az Indy bajnokságot, nagyon boldog lesz, ám ha nem, akkor tovább próbálkozik. Ez teszi őt győztessé."