Ismét pályán a mezőny, a nagyok egyelőre pihennek

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Nagydíj után két nappal a Forma-1-es csapatok máris munkába állnak, hiszen keddtől csütörtökig két pályán is tesztel a mezőny. A többség Silverstone-ban találkozik, egyedül a Honda és a Super Aguri gyakorol Jerezben.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Silverstone-ban három napig állomásoznak a csapatok, de az időjárási előrejelzések csütörtöktől esőt jósolnak, ám ennek ellenére sem nyúlhat el a felkészülés. A szabályok szerint ugyanis akkor a következő, Spa-Francorchamps-i tesztelésüket kurtítanák meg az istállók.

Angliából két csapat, a Honda és a Super Aguri fog hiányozni, a japánok ugyanis a spanyol napsütést választották a felkészülés helyszínéül, Jerezben egész héten jó idő várható. Az előttünk álló napokat különösen a Honda csapat várhatja nagy izgalommal, hiszen most debütál az eddig nem túl versenyképesnek mutatkozó RA107-es modell átdolgozott változata.

A csapatok egyébként a szabályok értelmében egy nap egy autóval tesztelhetnek, legyenek akár Jerezben, akár Silverstone-ban, ám egyes versenyzők számára így is rövid lesz a fárasztó amerikai túra utáni regenerációs időszak, hiszen néhányan már ma munkába álltak. A következő gyakorlási lehetőség három hét múlva lesz, tehát a mezőnynek most kell felkészülnie a Francia és a Brit Nagydíjra, így minden perc számít.

A McLaren és a Ferrari versenyzői mindenestre kedden még pihenhetnek, hiszen az élcsapatok versenygépeit először a két tesztpilóta, Pedro de la Rosa, illetve Luca Badoer fogja terelgetni.

Ezen kívül a Williams és a Spyker is a tartalékoknak ad lehetőséget, így Kazuki Nakadzsima, illetve a Giedo van der Garde, Adrian Valles duó (egyik délelőtt, másik délután) vezethet az első napon Silverstone-ban.

Az angol pályán köröző másik öt csapat viszont versenyzőit alkalmazza már ma is. A Renault-nál Heikki Kovalainen kezd, majd szerdán és csütörtökön Giancarlo Fisichella ül a volán mögé. A BMW Sauber autóját Nick Heidfeld vezeti kedden, utána viszont a tesztpilóta, Timo Glock kap főszerepet, a gárda másik versenyzőjének, Robert Kubicának ugyanis még mindig pihennie kell kanadai balesete után, sőt még az sem biztos, hogy a lengyel egyáltalán versenyezhet-e a Francia Nagydíjon.

A Toyotával Ralf Schumacher, a Red Bullal Mark Webber, a Williams-szel Nico Rosberg kezd. A Toro Rosso csapat autójában először üzemel majd az új váltó, amit kedden Vitantonio Liuzzi próbálhat ki.

Két napos gyakorlási lehetőséget kap a kétszeres Fernando Alonso is, aki szerdán váltja de la Rosát, Hamilton pihen a héten. A tervek szerint a Ferrari viszont mindkét versenyzőjét beveti szerdától, Raikkönen után csütörtökön Massa is lehetőséget kap.