Ezüstös első sor a vasárnapi Magyar Nagydíj rajtrácsán

Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerezte meg a pole pozíciót a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, miután nagy csatában, de vitatható eszközöket bevetve felülmúlta csapattársát, Lewis Hamiltont. A második sorból Heidfeld és Räikkönen indulhat, Massa csak a 14. lett.
Vágólapra másolva!

A hibákkal tarkított kvalifikációról bizonyára még sokat fognak beszélni. Felipe Massa a csapat hibája miatt esett ki már a második etapban, a McLaren-Mercedes pilótái, illetve egészen konkrétan Fernando Alonso pedig érdekes eszközt választott a kettejük közti csata eldöntésére.

Az időjárás továbbra sem játszik főszerepet a Hungaroringen, hiszen bár az időmérő alatt felhős volt az ég, ám az égi csatornák a legtöbb pilóta és persze a nézők örömére nem nyíltak meg.

Első etap

Már a kvalifikáció első negyedórás szakaszában is történt kisebb meglepetés. Mindkét Honda elbúcsúzott, de a japán gárda idei teljesítménye alapján megjósolható volt, hogy Buttonék nem lesznek hosszú életűek.

Már letelt az első etap, amikor Button befejezte gyors körét, és abban a pillanatban úgy tűnt, hogy a tavalyi mogyoródi győztes tovább léphet, de a mögötte érkező Liuzzi hét ezreddel(!) gyorsabb volt, így a két Honda egymás mellől fog rajtolni a 17. és 18. helyről, az olasz pedig továbblépett.

Mögülük várhatja majd a rajtjelet Takuma Szato és az első Toro Rossós időmérőjén a 20. pozíciót megszerző Sebastian Vettel.

Az utolsó sort az idei szokásoknak megfelelően a Hungaroringen is a két Spyker tölti majd fel, Adrian Sutil bő egy másodperccel verte újdonsült csapattársát, Szakon Jamamotót.

A japán versenyző egyébként utolsó gyors körét nem tudta befejezni, mert Giancarlo Fisichella lelassított előtte a célegyenesre ráfordító kanyarban. A versenybíróság vizsgálja az ügyet, de az olasz folytathatta a körözést.

Az etapot Hamilton nyerte, aki a hétvégén először futott 1 perc 20 másodpercnél jobb időt.

Második etap

A második tizenöt percben aztán felpörögtek az események. A két Toyota parádés idővel nyitott, így továbbjutásukhoz kétség sem férhetett.

Az etap vesztese egyértelműen a pole pozícióra is esélyesnek tartott Felipe Massa volt. A brazil bő négy perccel a leintés előtt a bokszutcából indult volna az utolsó nagy rohamra, mivel addig még nem rendelkezett versenyképes idővel. A brazil Ferrarija a bokszutcában egyszer csak megállt.

A szerelők nagy sietve visszatolták a brazilt a garázs elé, töltöttek bele üzemanyagot, és már életre is kelt a vörös versenygép. Massának még volt ideje gyors kört futni, de elmaradt a 10. helyet éppen birtokló Heidfeldtől.

Az edzésből még hátra volt néhány másodperc, tehát Massa megkezdhetett volna egy újabb gyors kört, ám a brazil elvette a gázt, és bearaszolt a bokszba. Ez azt jelenti, hogy a vb-pontverseny 3. helyezettje vasárnap a 14. rajtkockából indulhat majd, ez pedig nem sok jót jelent számára, hiszen a Hungaroringen köztudottan nehéz előzni.

Közben a 10., még továbbjutást jelentő pozícióért öldöklő csata zajlott. A "győztes" végül Nico Rosberg lett, aki így bejutott a kvalifikáció harmadik etapjába. A küzdelem nagy vesztese volt Coulthard és Kovalainen is, utóbbi kiesése mindenképpen meglepetés, hiszen a finn a pénteki első edzést megnyerte.

Massa mellől a hetedik sorból Alexander Wurz indulhat majd, a középső etap két leglassabb kiesője pedig Anthony Davidson és Vitantonio Liuzzi voltak.

Harmadik etap

A szokásos üzemanyag-fogyasztós körök után megkezdődött a harc a minél előkelőbb rajthelyezésekért. A verseny nem csak a pályán zajlott, hiszen nagy taktikai csata alakult ki.

Egyes csapatoknak a szuperlágy, másikaknak pedig a valamivel keményebb összetételű abroncsok feküdtek jobban, de már csapaton belül is eltérő volt a taktika.

A pole pozícióért Massa kiválásával már csak hárman voltak versenyben, de a McLaren pilótái, Fernando Alonso és Lewis Hamilton kiemelkedtek a mezőnyből.

Az első rajtkocka végül a két csapattárs közt dőlt el, de nem a pályán. A leintés előtt nem sokkal Hamilton vezetett, amikor Alonso bejött a bokszutcába új gumikért. A spanyol szervizelésével nem kapkodtak szerelői, majd mikor már útrakész volt a McLaren, Alonso jó 10 másodpercig ácsorgott szerelői közt. Ehhez persze joga van, de közben Hamilton már régóta várakozott mögötte.

Alonso a pályán időközben átvette a vezetést, de a bokszban történt torlódás miatt Hamilton már nem kezdhette meg gyors körét, néhány másodperccel lecsúszott erről, hiszen leintették az edzést. Az ügynek minden bizonnyal még lesz folytatása.

A BMW-s Nick Heidfeld a negyedik helyre szorította Kimi Räikkönent, így a Ferrarinak pocsékul sikerült az időmérő.

Nagyot alkotott viszont Nico Rosberg, aki az ötödik helyre hozta be a Williams autóját, de Ralf Schumacher hatodik helye is elismerésre méltó. A negyedik sorból Kubica és Fisichella indulhat majd, a legjobb tíz mezőnyét pedig Trulli és Webber teszi teljessé.