Almodóvar és más filmek a tömegből

Vágólapra másolva!
Most aztán tényleg beindult a moziszezon! Ismét hét premierfilmet kapunk, köztük több igazi csemegét is: Almodóvar legjobb formájában, erotikus ázsiai látogatás vagy '56-os forradalom amerikai szemszögből. De ha ezek nem, akkor Owen Wilson vicceskedése, a Hatodik érzék rendezőjének ballépése, tibeti utazás vagy szellemekkel való találkozás.
Vágólapra másolva!

Volver - 2006

Miről szól? Irene, aki tűzvész áldozatává vált, visszatér a halálból, hogy segítsen rendbe tenni lányai, az iszákos férjjel megvert Raimunda és az egyedülálló Sole életét.
Ki a rendező? Pedro Almodóvar az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén és társai után újabb mestermunkát adott ki a kezéből a női lélek rejtelmeiről.
Kik a szereplők? Irenét a rendező régi múzsája, Carmen Maura alakítja, Raimundát az új: Penélope Cruz. Solét Lola Duenas játssza, akire A belső tenger-ből emlékezhetünk.
Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek jól jön egy használati utasítás a nők megértéséhez. Meg azoknak is, akik egyszerűen csak egy kedves, szerethető filmre vágynak.
Mit mondunk még a filmről? Almodóvar új filmjéből az derül ki, hogy a nők szeretetteljes és erős lények, ellenben a férfiak eltaposnivaló kis pondrók. A spanyol mester olyan életvidámsággal és finom humorral adja át az ellentmondásos üzenetet, hogy még a férfiak sem feszengtek a cannes-i vetítőteremben. Olvasd el Bujdosó Bori kritikáját!
És még mit mondunk a filmről? A Volver című film szerint a nők mozgatják a világot. Gondoskodnak és gyilkolnak, cirógatnak és szellentenek, mikor minek van ideje, de úgy tűnik, hogy nélkülük barlangban lakna az emberiség. Almodóvar ezzel a filmmel kitoporzékolta, hogy bármelyik nő simán felvigye a padlásra.
Mit mondanak ők a filmről? Ritka, hogy egy cím ennyire találó legyen, még ha a magyar forgalmazó nem tartotta is fontosnak lefordítani "Visszatérés"-re a Volvert. Almodóvar új filmjében visszatér a szülőfalujába, a nőkhöz, a komédiához és nem utolsósorban első és legfontosabb múzsájához, Carmen Maurához.

Huncut felhőcske - Tian bian yi duo yun - 2005

Miről szól? Egy lány és egy fiú története, akik évekkel ezelőtt egyszer találkoztak, és most újra összehozza őket a sors Tajpejben, egy különösen forró nyáron.
Ki a rendező? A Huncut felhőcske Tsai Ming-liang És ott hány óra van? és Eltűnt a felüljáró című remek, de hazánkban nem bemutatott filmjeinek folytatása, de szerencsére az első két rész ismerete nélkül is élvezhető.
Kik a szereplők? A fiút Lee Kang-sheng, a lányt Chen Shiang-chyi alakítja. Előbbit ismerhetjük a rendező korábbi filmjeiből, A folyó-ból, illetve A lyuk-ból, melyben ő volt a lakása padlóján tátongó lyukon keresztül alsó szomszédjával kommunikáló főhős.
Kinek ajánljuk? Ha az explicit szexjelenetek vagy a szürreális dalbetétek feszélyeznek, akkor nem neked.

A szabadság vihara - Freedom's Fury - 2006

Miről szól? Dokumentumfilm az 1956-os forradalomról a véres melbourne-i szovjet-magyar vízilabda-elődöntő tükrében.
Ki a rendező? Egy amerikai testvérpár, Colin K. Gray és Megan Raney rendezte a filmet, akik egy rockzenei dokumentumfilmet már készítettek együtt.
Kik a szereplők? A forradalom még élő résztvevői, illetve az egykori magyar és szovjet vízilabdázók idézik fel élményeiket.
Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem csak az események játékfilmes feldolgozására kíváncsiak (amely hamarosan szintén a mozikba kerül), hanem arra is, hogy mi történt valójában.
Mit mondunk még a filmről? A szabadság vihara című amerikai dokumentumfilm ihlette meg Andy Vajnát, hogy nagyjátékfilmet készítsen belőle. Amiről Tarantino azt gondolja, hogy "a legjobb soha el nem mesélt történet", az tényleg az, és dagadhat a honkebel, hogy Hollywood receptje szerint Magyarország méltán kapott figyelmet.
Mit mondanak ők a filmről? Eddig azt hittük, Andy Vajna adja majd el '56-ot a világnak. Most meg kiderül, egy kínai származású hollywoodi sztárnak még fontosabb volt. A Charlie angyalai és a Kill Bill egyik főszereplője, Lucy Liu 5 évig dolgozott egy dokumentumfilmen, ami a magyar forradalmat és a melbourne-i olimpia vízilabdás hőseit mutatja be.

Én, a nő és plusz egy fő - You, Me and Dupree - 2006

Miről szól? Molly és Carl friss házasok, akiknek remekül indul a közös életük, leszámítva azt az apróságot, hogy kénytelenek befogadni Carl haverját, a hirtelen fedél nélkül maradt Randy Dupree-t. Hogy ez milyen bonyodalmakhoz vezet, azt az elején még nem is sejtik.
Ki a rendező? Anthony és Joe Russo (ők is testvérek), akik a Széftörők című vígjátékot és az Arrested Development című sorozat néhány epizódját jegyzik.
Kik a szereplők? A fiatal pár Kate Hudsonból és Matt Dillonból áll, a bajkeverő Dupree-t Owen Wilson (ki más?) alakítja. A mellékszereplők közt megtaláljuk Michael Douglast és a 40 éves szűz-ből ismert Seth Rogent is.
Kinek ajánljuk? A középső Owen testvér nélkül szinte már nem is készül amerikai vígjáték manapság, de ez most sajna nem annyira az Édes vízi élet-vonalat erősíti, inkább az Ünneprontók ünnepe zászlaja alá tartozik.

Lány a vízben - Lady in the Water - 2006

Miről szól? Cleveland Heep egy társasház gondnoka, aki egy éjjel különös lányt fedez fel a kerti medencében. Kiderül, hogy egy meselénnyel van dolga, aki szeretne visszajutni saját világába, ám valaki (vagy valami) a nyomában van, hogy ezt megakadályozza.
Ki a rendező? A misztikus hangulatú filmjeiről ismert M. Night Shyamalan, aki többek közt a Hatodik érzék-et és a Jelek-et rendezte.
Kik a szereplők? A Story névre hallgató narfot Bryce Dallas Howard játssza, aki első jelentősebb szerepét Shyamalan legutóbbi filmjében, A falu-ban alakította. A gondnokot Paul Giamatti formálja meg, a ház lakói közt felfedezhetjük Jeffrey Wrightot, Bob Balabant és magát a rendezőt is.
Kinek ajánljuk? Bár a filmben megfigyelhető, hogy Howard A falu és a Manderlay óta hogyan tökéletesítette az üvegszem-hatást, amit teljesen kifejezéstelen tekintetével képes elérni, de úgy véljük, ez senki számára nem lehet elég ok a megtekintésére.
Mit mondanak ők a filmről? A huszonöt éves Bryce Dallas Howard kiskorától apja, Ron Howard rendező filmjeiben kóstolgatta a színészetet, de első nagy szerepét csak két éve kapta M. Night Shyamalan jóvoltából, aki rá osztotta a vak Ivy megformálását A falu-ban. Ezt követte Lars von Trier Manderlay című drámája, amelyben a fiatal színésznőnek nem kisebb feladat jutott, mint hogy betöltse Nicole Kidman megüresedett helyét, sőt korbácsot is kellett ragadnia. A vízzöld szemű lány idén visszatért Shyamalan mesés világába, és eljátszotta A lány a vízben Story nevű, fajtájára nézve narf főhősét.

Randevú - 2006

Miről szól? Egy öregedőfélben levő, furcsa hajléktalan nő találkozik egy még furcsább fiatal lánnyal, és innentől kezdve együtt járják a várost. Időnként keresztezi az útjukat egy lobbanékony srác és egy nővérke is.
Ki a rendező? Ez Incze Ágnes második nagyjátékfilmje a 2000-es I Love Budapest után.
Kik a szereplők? A furcsa nőt Pap Vera alakítja, akit anno Angi Veraként ismertünk meg, a furcsábbat Szamosi Zsófi, akinek ez az első nagyobb szerepe, de hamarosan a Lora című filmben is láthatjuk majd. A fiút Zrínyi Gál Vince, a nővérkét Danis Lídia alakítja, ők is újoncok a vásznon.
Kinek ajánljuk? Jó magyar filmekből sajnos még mindig nincs túltermelés, ha beéred egy néhány jó ötletet tartalmazó közepessel is, hajrá!
Mit mondunk még a filmről? A Randevú című film furcsa emberek furcsa találkozásairól szól, amelyek néha egész érdekesek, de végeredményben nem vezetnek sehova.

Tibetben a lélek - 2006

Miről szól? Tolvaly Ferenc - a TV 2 egyik alapítója, aki amúgy író is - ezúttal Tibetbe látogat.
Ki a rendező? Tolvaly Ferenc, aki spanyolországi zarándokútját már megörökítette El Camino című filmjében.
Kik a szereplők? Tolvaly Ferenc és azok, akikkel Tibetben találkozott.
Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek tetszett az El Camino, és azoknak, akik elmennének Tibetbe megvilágosodni, de momentán nincs rá lehetőségük.

Bujdosó Bori