Megint jönnek a zivatarok

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ismét nyári időjárásra számíthatunk, de csak egy napra, majd újabb zivatarok jönnek.
Vágólapra másolva!

A kezdeti sok napsütést követően délután nyugat felől felhősödés kezdődik és estétől a Kisalföldön már zápor, zivatar alakul ki. A fokozatosan élénkülő délies szélben 23, 28 fokig melegszik a levegő. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, főként a közlekedésben legyünk figyelmesek. A péntek csapadékosnak ígérkezik.

A kontinens északi részén a hét eleji erős lehűlés után csak lassan melegszik az idő, továbbra is 15 fok alatti csúcshőmérsékletek a jellemzők. Nyugat-Európán egy hidegfront halad keresztül esőkkel, erős széllökésekkel. A front csütörtök estére eléri az Alpok keleti lejtőit. Ibériában fokozatosan enyhül a hőség, de helyenként még előfordul 35 fokos felmelegedés. Ugyanakkor Olaszországban most tart az időjárás a kánikula felé. Egyébként az egész mediterrán térségben a nyár az úr.

Csütörtökön napközben csendes, nyári időre számíthatunk, de csak átmenetileg. Délelőtt országszerte a napsütés lesz jellemző, gyorsan melegszik a levegő. Később nyugat felől felhősödés kezdődik, a Kisalföldön estétől már zápor, helyenként heves zivatar is kialakulhat. Fokozatosan megélénkül a déli, délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában meghaladja a 25 fokot. Meleg kora esténk lesz, naplemente után is csak lassan hűl a levegő.

Gyenge melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráció, vérnyomás süllyedés jelentkezhet. A tompuló reflexek miatt a közlekedők megnövekvő reakcióidőkkel számoljanak. Az UV sugárzás keleten lesz erős a dél körüli időszakban. Hajnaltól eltekintve egész nap nyáriasan öltözhetünk.

Tavaink hőmérséklete általában még alacsony a fürdőzés számára, de a bátrabbak kipróbálhatják a 18-19 fokos vizet.

Pénteken ismét egy hidegfront halad át, mely főként délelőtt okoz esőket, záporokat, helyenként zivatarokat. A megerősödő északnyugati szélben 19, 25 fokra melegszik a levegő, délkeleten lesz melegebb. Késő délután már sokfelé kisüt a nap.

Mérsékelten változékony, igazi májusi időt hoz a hétvége is. Úgy tűnik, szombaton számíthatunk több napsütésre, de délután elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett gyakoribbak lesznek a zivatarok. Átlagos körüli hőmérsékletekre van kilátás, azaz kevéssel húsz fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A gyors frontátvonulásokhoz szervezetünk fokozatosan adaptálódik, így a frontális hatások kevésbé terhelnek le. Az öltözködésben ügyeljünk a napokon belüli nagyobb változékonyságra.

A növényzet számára továbbra is ideálisak a körülmények. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok optimálisan váltogatják egymást. A gyümölcsök közül a földieper szezonja még tart, de helyenként már a korai cseresznye is érik. A gyomnövények növekedése most nagyon gyors.