Vasárnaptól újra dühöngő kánikula

Vágólapra másolva!
Szombaton a nyugati és a középső országrészben a napsütés lesz túlsúlyban. Keleten még kialakulhatnak heves nyári záporok, zivatarok is. Továbbra is meleg marad az idő, de egy-két fokkal átmenetileg megkönnyebbülünk, 27, 31 fok várható. Vasárnap és a következő héten egyaránt dühöngő kánikulára készülhetünk erős napsugárzással. Nagyon beindult a nyár!
Vágólapra másolva!

A kontinens legnagyobb részén igazi nyári idő honol. Hűvösebb időjárással csupán a Brit-szigetek északi részén, valamint Skandináviában találkozhatunk. Kelet-Európában egy lelassult hidegfront mentén heves záporok, zivatarok jönnek létre, de előfordulnak délutáni zivatarok az Alpokban is. A mediterrán térségben szokásosnak mondható a helyenként 35 fokot is meghaladó hőség, a kontinens északkeleti, sarkkörön túli részén azonban már igen szokatlan a napok óta tartó kánikula.

A hét vége és a jövő hét Európa nagy részén kánikulát hoz.

Nagyon vigyázzunk a napokban: a helyenkénti felhőzet ellenére is nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás!

Rendkívüli özönvízhullámot hozott az elmúlt két nap. Csütörtökön már délutántól heves zivatarok pusztítottak északon, majd a főváros déli és keleti kerületeiben egy úgynevezett szupercella okozott heves esőzést! Miskolcon pedig egy igazi tornádó lepte meg a lakosokat.

Pénteken az időjárási helyzet főleg keleten volt ismét kedvező hasonló erejű zivatarok kialakulásához, a fővárosban szinte pontosan ugyanazokat a kerületeket sújtotta özönvíz, mint csütörtökön. Országszerte sokfelé keletkeztek károk, fennakadások.

Szombaton folytatódik a nyár. A Dunántúlon és a középső országrészben a napsütés lesz túlsúlyban, melyet általában csak gomolyfelhők zavarnak. Keleten azonban a tornyosuló gomolyfelhőkből elszórtan zápor, néhol heves zivatar továbbra is kialakulhat, de az előző napok hatalmas viharai már nem ismétlődnek meg. A mérsékelt északkeleti szélben egy-két fokkal felfrissül az idő, általában 27, 31 fokra melegszik a levegő.

A Dunántúlon és a középső megyékben csökken a levegő páratartalma, mely elviselhetőbbé teszi a meleget. A szárazabb levegőn szervezetünk is felfrissül. A 11 és 15 óra közötti időszakban továbbra is nagyon magas az UV-sugárzás. Szellős, nyári öltözet ajánlott. A természetes anyagokat részesítsük előnyben. A közlekedésben a reggeli és naplemente körüli alacsony napállás lehet zavaró, keleten a zivatarok idején nehezíti erős széllökés és intenzív csapadék a közlekedést.

Vasárnap újra kánikulai melegben lesz részünk. A Dunántúlon és a középső országrészben jobbára felhőtlen égre számíthatunk, keleten a tornyosuló gomolyfelhőkből egy-egy frissítő zápor, zivatar kialakulhat. A szél jobbára mérsékelt marad. A hőmérséklet napközben 29, 33 fok között alakul.

Úgy tűnik, tartósan itt marad az afrikai hőség. A jövő héten a sok napsütésben országszerte 30 fok fölötti hőmérsékletekre számíthatunk az egész jövő hét folyamán, sőt helyenként 35 fok is előfordulhat. Elszórtan, eleinte a keleti megyékben alakul ki délutánonként frissítő zápor, zivatar, melyek közül lehetnek hevesebbek is.

Közel fogunk állni a hőségriadóhoz!

A tavak 24-26 fok, a folyóvizek 21-23 fok körül alakulnak. Aki túrázni indul, az leginkább pénteken és szombaton tegye, ekkor főként az északi hegyekben várható kis felfrissülés, vasárnaptól ismét csak rövid, délelőtti vagy esti túrát ajánlott tenni. Az időjárás kedvez a késői cseresznye, a ribizli és a málna napokban történő beéréséhez. A kapásnövények és a virágok locsolásra szorulnak azokon a helyeken, ahol zivatar nem fogja öntözni a földeket.

Ha a szabadban zivatarba kerülünk, óvakodjunk a villámveszélyes helyektől.

(ICI Interaktív Meteorológia)