Forró nyár, frissítő zivatarok

Vágólapra másolva!
Szombaton is meleg, de kissé változékonyabb időben lesz részünk. A sok napsütés mellett délután a tornyosuló gomolyfelhőkből főként északon és nyugaton várható zápor, zivatar. A hőmérséklet általában eléri a 30 fokot. Vasárnap is hasonló kánikulára van kilátás délután elszórtan zivatarokkal. A jövő hét közepéig várhatóan kitart a kánikula.
Vágólapra másolva!

Egy melegfronti vastag felhőzet éri el a Brit-szigeteket. Az Alpok térségében, Olaszországban és a Balkán-félszigeten sokfelé alakul ki eső, zápor, néhol heves zivatar. A kontinens többi részén nyári időjárás uralkodik. A Baltikumban is kánikula honol. Ibériában egyre fokozódik a hőség. A Kárpát-medence nyugati és északi vidékén délutáni zivatarok alakulnak ki.

Szombaton folytatódik a kánikula. Délelőtt általában zavartalan napsütésre számíthatunk, Később gomolyfelhők jelennek meg az égen, és főként északon és nyugaton alakul ki frissítő zápor, zivatar. A keleties szél kissé megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 32 fok között alakul.

A kánikulai meleg kissé növekvő páratartalommal párosul. A fülledtség tovább növeli hőérzetünket, nehezebben elviselhető a hőség. Sokfelé lesz erős az UV dél körül, délután a gomolyfelhők csökkentik az erősebb besugárzások időszakát. A nyári öltözetnél a természetes anyagokra tegyük a hangsúlyt. Az öltözködésben a káros sugárzás elleni védekezés éppúgy szempont, mint az izzadtságcseppek jó felszívása. Főként a nyugati és északon van esély zivatarok kialakulására a délután folyamán, az ottani programoknál ezt érdemes bekalkulálni. Állóvizeink hőmérséklete 23-25 fok, a folyóvizek 21-23 fokosak.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként befelhősödik az ég, északon és nyugaton nyári zápor, zivatar is kialakulhat. Mérsékelt lesz a keleties szél, csak zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés. 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

A jövő héten folytatódik a kánikula. A sok napsütés mellett elszórtan frissítő záporok, zivatarok alakulhatnak ki a délutáni óráktól.

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)