Késő nyár után lehűlés

Vágólapra másolva!
Vasárnap általában elégedettek lehetünk az időjárással. Főként délelőtt várható sok napsütés. Később keleten csak néhol, nyugaton sűrűbben alakul ki zápor, zivatar, sőt délnyugaton éjszaka akár tartós eső is lehet. A 25 fok körüli hőmérsékletek megfelelnek az ilyenkor megszokottnak. A jövő héten nagy lesz a változékonyság, szerdán például kimondottan hűvös, őszi időre lehet készülni. A szeptember várhatóan szép idővel indul.
Vágólapra másolva!

Skandinávia déli részétől a Földközi-tenger középső medencéjéig egy frontzóna okoz sokfelé kiadós esőket, hűvös őszi időt. A frontzóna mozgását felhőfilmjeinken is jól láthatjuk. Ettől keletebbre is előfordulnak felhőtömbök, de ott kissé magasabb hőmérsékletek uralkodnak. Franciaország nagy részén napos késő nyári idő a jellemző. Folytatódik a kánikula Ibériában és Görögország délkeleti vidékén.


Az elmúlt időszak szörnyű viharai is rámutattak hogy mindannyiunk számára mennyire alapvető fontosságú a klímaváltozás és egyre inkább létkérdés a klímatudatos gondolkodás. Készül a jövőnket komolyan befolyásolni képes Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Részletes időjárás

Vasárnap délelőtt országszerte kellemes, napsütéses időben lesz részünk. Később nyugaton felhősödés kezdődik, és ott elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 23, 27 fokot.

A frontmentes kellemes időben igen jó közérzet alakulhat ki. Reggel és naplemente után hűvös a levegő, de napközben nyáriasan öltözhetünk. Strandolásra már hűvösek a vizeink, azonban kirándulni, sétálni és sportolni ragyogóak a feltételek. A közlekedésben délelőtt kedvező feltételekre számíthatunk, később főként a Dunántúlon találkozhatunk átmenetileg záporoktól vizes útszakaszokkal, és ott az élénkülő szél is nehezítő tényező lehet.

Hétfőn nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, keleten eleinte heves zivatarok is kialakulhatnak. Délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, ott már előbukkan a nap. Napközben megerősödik az északnyugati szél. 19, 24 fokra melegszik a levegő.

Kedden a néhány órás napsütést követően nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan számíthatunk esőre, záporra, eleinte heves zivatarra. A megélénkülő délnyugati szél a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 24 között alakul.

Szerdán hűvös őszi időnk lesz esőkkel. Csütörtöktől javulás kezdődik, szeptember várhatóan melegedő időjárással indul.