Vágólapra másolva!
Ioke névre keresztelték azt a tájfunt, mely a múlt hét második felében képződött a Csendes-őceán kellős közepén. A trópusi ciklon eddig csak az óceán felett örvénylett, most egy kis szigetet érint. Ritka hosszú élettartama kedvező földrajzi helyzetének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A múlt héten tudósítottunk arról a tájfunról, mely kissé szokatlan helyen, a csendes óceán kellős közepén képződött. A tájfunok a legmelegebb tengerfelszín felett alakulnak ki, a Csendes-óceánon ez leginkább Délkelet-Ázsiára jellemző. A több héttel ezelőtti tájfun aktivitás azonban átmenetileg lehűtötte azt a térséget, így jöhbetett létre napig lokálisan egy vízhőmérsékleti maximum az óceán közepén, ami kedvezett a tájfun kialakulásának. Az azóta IOKE névre keresztelt trópusi ciklon nagyon lassan nyugat felé helyeződik át. Középponti 920 mb-os nyomása, intenzív csapadék és szélaktivitása alapján az év eddigi legerősebb tájfunjáról van szó. A benne lévő maximális szélsebességek meghaladják a 150-km/órát úgy, hogy közben ez a hevesség napokig eltart.

A tájfun csütörtökön súrol először szárazföldet. Az óceánban lévő magányos Wake-szigetet a Japán Meteorológiai Ügynökség által kiadott előrejelzés szerint a csütörtöki órákban éri el. Ezt követően tovább halad nyugati-északnyugati irányba. Bár az elmúlt 5 napban nagy utat tett meg, és eközben hevessége nem gyengült, nagy csoda lenne, ha Délkelet-Ázsia sűrűn lakott területeire eljutna.

Élettartama már eddig is hosszúnak mondható. Mivel szárazföldet nem érintett és továbbra is nagyon meleg tengerfelszínű területeken halad végig, ezért energia-utánpótlása folyamatos.

A Karib-tenger vidékén az Ernesto nevű trópusi vihar vasárnap átmenetileg hurrákánná alakult, de Kubát elérve gyengült. Az Egyesült államokat várhatóan csütörtökön Florida partjainál éri el, addigra van rá esély, hogy ismét megerősödjön. Florida felkészülten várja a vihart.

(ICI Interaktív Meteorológia)