Tartós lesz a jó idő

Vágólapra másolva!
Vasárnap folytatódik a meleg, késő nyári idő.
Vágólapra másolva!

A napsütést változó vastagságú fátyolfelhők zavarják, de északon időnként sötétebb felhők is megjelenhetnek. A többnyire száraz időben tovább növekszik az allergén pollenek légköri koncentrációja, mely a mostani hetekben éves maximumán van. Hétfőn éri el csúcspontját a meleg, a hőmérséklet akkor sokfelé meghaladja a 30 fokot.

Középpontjával Skandinávia felett örvénylő hatalmas ciklon okoz esőzéseket a félszigeten, a Benelux-államokban, valamint Németország és Lengyelország északi területein. A kontinens többi részén meleg idővel találkozhatunk. A Földközi-tenger egész partvidékén visszatért a nyár, Ibéria déli felén továbbra is afrikai hőség uralkodik. A Kárpát-medencébe egyelőre meleg levegő áramlik.

A trópusi térség legerősebb tájfunja örvénylik a Csendes-óceánon. Japánt fenyegeti az Ioke tájfun.

Részletes időjárás

Vasárnap a többórás napsütést átmenetileg vastagodó fátyolfelhők zavarják. Az északi, északkeleti országrészben időnként komolyabb felhők is megjelenhetnek, de kisebb csapadék csak elszórtan várható. Megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

A késő nyári, mérsékelten meleg idő kedvez a jó közérzet kialakulásához. A legveszélyesebb pollenek - mindenekelőtt a parlagfű - légköri koncentrációja éves maximumát éri el a következő két-három hétben. Az allergiásoknak napközben nem érdemes otthon szellőztetni, csupán az esti óráktól nyissanak ablakot. Egyébként kirándulás, séta és szabadtéri sportok számára optimálisak az időjárási feltételek. Nyáriasan öltözhetünk, vasárnap még koraeste is kellemesen meleg lesz a levegő.

Hétfőn igazi nyári időnk lesz. Többórás napsütés melegíti a levegő. Délután északon időnként befelhősödik az ég, és ott elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki. Megélénkül, időnként megerősödik a nyugatias szél. 26, 31 fokra melegszik a levegő.

Kedden egy gyenge, száraz hidegfront érkezik. A többórás napsütést időnként vonuló felhők zavarják. Megélénkül, sokfelé megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke továbbra is az átlag felett, 22, 27 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön is várhatóan a napsütés lesz túlsúlyban.