Messze még az igazi ősz - időjárás

Vágólapra másolva!
A következő napok változékony időjárása ellenére a hűvös légtömegek továbbra is messze elkerülik a Kárpát-medencét. A jövő hét második felében pedig újra a napsütés a meghatározó, megjön a vénasszonyok nyara. Vasárnap a nyáriasan enyhe hajnalt követően a keleti megyékben számíthatunk több napsütésre, ott akár a 25 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A Dunántúlon ennél hűvösebb lesz, sokfelé alakul ki eső, zápor, néhol akár jelentősebb csapadékkal. 
Vágólapra másolva!

Közép-Európában és a Földközi-tenger középső medencéjében egy sekély ciklon hatására sokfelé fordul elő kiadós csapadék. A ciklon mozgását felhőfilmjeinken is megfigyelhetik. Kontinensünk többi területén általában száraz az idő. Kelet- és Észak-Európában a hideg hajnalokat követően kellemes kora őszi napsütés a jellemző, a kontinens nyugati területein változóan felhős az ég. Átmenetileg visszatért a nyár az Ibériai-félsziget jelentős részére, ismét nagy területre terjed ki a kánikula. Görögország nyugati vidékén a nyári időnek heves zivatarok vetnek véget.

Viharok a nagyvilágban

A trópusi térségben forrong a légkör. Egyre veszélyesebb tájfunok és hurrikánok alakulnak ki. Európában pedig ciklonok felhőzetéből kiadós esők, néhol felhőszakadások fordulnak elő. Algéria és Tunézia északi területeit sem kímélték a viharok.

Részletes időjárás

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, néhány órára kisüthet a nap. A többször erősebben megnövekvő felhőzetből főként a Dunántúlon számíthatunk esőre, záporra. Megélénkül, néhol megerősödik a délkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul.

Kettős fronthatás nem várható. A változékony időjárás közérzetünkre semleges hatással van, legfeljebb a tartósan borongós vidékeken alakulhat ki melankólia, levertség érzése. Az erősen allergén parlagfű és üröm pollenjének koncentrációja elsősorban a keleti, szárazabb országrészben magas. Keleten napközben nyáriasan öltözhetünk, a nyugati megyékben ismét szükségünk lehet esőkabátra, esernyőre. Sportoláshoz, sétához, kiránduláshoz szintén a Dunától keletre fekvő vidékeken nyílik optimális lehetőség.

Hétfőn is a Dunántúlon számíthatunk több felhőre, ott sokfelé várható eső, zápor. Néhány órás napsütésre a Tiszántúlon van leginkább esély. Az általában mérsékelt délkeleti szél időnként megélénkül. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Kedden a kevés napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a felhőzet, és országszerte kialakulhat eső, zápor, néhol zivatar. Általában mérsékelt marad a szél. 20, 25 fok várható.

Szerdától több lesz a napsütés, általában kevéssel 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet, megérkezik a vénasszonyok nyara.