Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceánban jelenleg két trópusi ciklon örvénylik: a múlt hét közepén keletkezett Gordon, és a néhány nappal ifjabb Helene. A Helene hurrikánban a szélsebesség nagy területen eléri az óránkénti 200 kilométeres sebességet, de egyes heves széllökések megközelítik a 300 km/órát. A hurrikán várhatóan nem ér lakott területet.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két hétben rendkívüli hurrikán aktivitást tapasztaltak az Atlanti-óceán trópusi területein. Rövid időn belül a harmadik trópusi ciklon keletkezik a térségben, és erősségük egyre növekszik. A Florence hurrikán egy hete Bermudát elhagyva az amerikai partok mentén vonult északra, majd onnan keletre fordulva egy mérsékelt övi ciklon formájában Nyugat-Európa partjait is elérte.

A Gordon hurrikán ennél keletebbre képződött, és alacsonyabb szélességeken fordult keletre, és most Afrika felé közeledik. Ott a leszálló légáramlatok övébe érve lassan megszűnik.

A Helene hurrikán eddig a Gordonhoz meglehetősen hasonló pályát ír le, de sokkal erősebb annál. Központi nyomása 960 millibar alá csökkent. A maximális szelek jelenleg is elérik a 200 km/órát, de helyenként a széllökések megközelítik az óránkénti 300 kilométert. Az igen heves hurrikán szerencsére lakott területet nem érint, de a rendezett szél keltette óriáshullámok Bermuda partjain is megjelennek.