Lékó győzelemmel rajtolt Dortmundban

Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte meg szereplését Lékó Péter Dortmundban, a Sparkassen szuperversenyén.
Vágólapra másolva!

Nagymesterünk világossal a címvédő német Arkadij Naiditsch ellen nyert, ellenfele a 34. lépésben kapitulált. Sötéttel kedvenc Grünfeld védelmébe kényszerítette az orosz Peter Szvidler a grúz Baadur Zsobavát, aki korábban kikerülte a lépésismétléses döntetlent. Az angol Michael Adams gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni az örmény Levon Aronyiannal szemben. Gyors remivel végződött az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Vlagyimir Kramnyik partija. A második fordulóban a két győztes mérkőzik meg egymással, Szvidler vezeti a világos bábukat.

Szép nyeréssel rajtolt Lékó Péter a Sparkassen 19-es kategóriájú szuperversenyén. A tavalyi viadalon a harmadik fordulóban kellemetlen vereséget szenvedett a későbbi győztes Arkadij Naiditschtól. Arra senki nem számított, hogy a nagyok "árnyékában" a német nagymester egyáltalán nem játszott megilletődötten, s hatalmas meglepetésre tornagyőztes lett.

Ez már a múlt, Péter ezúttal a világos bábukat vezette, s meglepte ellenfelét 1.d4-gyel. Jól emlékszünk, hogy a 2004-es világbajnoki döntőn nagymesterünk Vlagyimir Kramnyikkal szemben világossal az első két játszmát leszámítva csak 1.d4-et húzott, de azóta versenypartiban ismét visszatért e4-re.

A bogoindiai védelmű játszma megnyitása nagyon nem nyerte el tetszésemet, Péter jóval többet is gondolkodott ellenfelénél. A vezércsere után azonban nagyot fordult a parti képe, gyalogáttöréssel Lékó döntő fölényt ért el, Naiditsch elháríthatatlan anyagi veszteségek láttán feladta a reménytelen küzdelmet.

A játéknap másik győzelmét Peter Szvidler aratta. A szupernagymesterek elitjében újonc grúz Baadur Zsobava túlértékelte esélyeit, lépésismétléses döntetlen helyett kockáztatott, és rajtavesztett. Az orosz sakkozó az időzavar elmúltával sikerrel koordinálta tisztjei között az együttműködést, a világos király elleni támadás átütött.

Az angol Michael Adams és Levon Aronyian a spanyol megnyitás 9.d4-es varijában csatázott. Az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása kicsit megszenvedett a fél pontért. Meglepően gyorsan kötött békét az izraeli Borisz Gelfand és a szeptemberi, Veszelin Topalov elleni világbajnoki döntőre készülő Vlagyimir Kramnyik.

Az első forduló eredményei:
Michael Adams (angol, 2732) - Levon Aronyian (örmény, 2761) döntetlen (Spanyol megnyitás, 58)
Baadur Zsobava (grúz, 2651) - Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 56)
Lékó Péter (2738) - Arkadij Naiditsch (német, 2664) 1 - 0 (Bogoindiai védelem, 34)
Borisz Gelfand (izraeli, 2729) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Vezércsel, 19)

A 2. forduló párosítása:
Aronyian - Kramnyik
Naiditsch - Gelfand
Szvidler - Lékó
Adams - Zsobava