Kovács Ági a tortázás után ismét jól úszott

Vágólapra másolva!
A Margitszigeten szombaton reggel az 50 noi mell elofutami nyitották az Eb-programot. Kovács Ágnes futamában 31,99 másodperces idovel második lett a brit Haywood (31,75) mögött, s a végelszámolásnál még a fehérorosz Kapisina (31,71), valamint az orosz Bogomazova (31,80) elozte meg, így a negyedik legjobb idovel lépett tovább a délutáni elodöntobe.
Vágólapra másolva!

"Jól ment az úszás, a rajttal sem volt gond, és annak különösen örülök, hogy harminckét másodpercen belül értem célba. A tegnapi kétszáz mell után ez mindenképpen jó eredmény. A nevezések alapján is a negyedik legjobb ido volt az enyém, most is ez a helyzet, de egyelore csak abban gondolkozom, hogy jussak be a döntobe. Elorébb nem szabad nézni, mert délután nagyon szoros versenyre számítok, szerintem csak századok döntenek majd - jegyezte meg a futam után olimpiai bajnoknonk, aki azt is elárulta, hogy pénteken este a szombati programra való tekintettel nagyon nem ünnepelhetett, de egy tortával felköszöntötték a többiek.

Kovács Ági mellett Kovács Krisztina is elodöntos lett, 32,67-es ideje a tizekettedik legjobb volt. Szintén két versenyzonk jutott be a tizenhat közé 200 noi pillangón, Boulsevicz Beatrix (2:10,55 p) a harmadik, Lipcsei Krisztina (2:11,53) a hetedik helyen. A két legjobb idot a brit Dickons (2:10,08) és a lengyel Jedrzejczak (2:10,45) úszta.

A 100 pillangón negyedik helyen végzett Boulsevicz továbbjutása papírforma, a kérdés igazából az volt, hogy második magyarként Lipcsei vagy Jakabos Zsuzsanna megy tovább. Nos, Jakabos ideje (2:12,13) hiába volt a tizedik legjobb a mezonyben, a tizenhat között egy nemzetbol csak ketten lehetnek, így kiesett.

"Mindketten elore tudtuk, hogy nagy csatát vívunk egymással, erre készültünk, s boldog vagyok, hogy ebbol a párharcból én jöttem ki jobban. Az természetesen nagy segítség volt, hogy én az utolsó futamban úsztam, így tudtam, hogy Zsuzsa elottem milyen idot ért el, amit aztán nekem túl kellett szárnyalni. Délután megpróbálom a 2:10,07-es egyéni csúcsomat megdönteni, és remélem, hogy bejutok a döntobe" - nyilatkozta Lipcsei Krisztina.

A délelotti program végén 4x200-as férfi gyorsváltónk (Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs, Kiss Boldizsár, Makány Balázs) a tizennyolc kvartett között 7:24,14 perces országos csúccsal a nyolcadik helyen - egy tizeddel verve az ukránokat - éppen becsúszott a döntobe.


A noi 3 méteres muugrás selejtezojében huszonketten indultak, hogy eldöntsék, kik jutnak be az esti tizenkettes döntobe. Az 1 méteres számban hetedik helyen záró korábbi ifjúsági világ- és Európa-bajnok, s még mindig csak 22 éves Barta Nóra szenzációsan szerepelt: a nagy favorit orosz Pahalina mögött a második legmagasabb pontszámmal lépett tovább. S nem egyedüli magyarként lett finalista, ugyanis Kormos Villo várakozáson felüli teljesítménnyel kirukkolva a kilencedik helyen zárt a bemutatott öt ugrása után.

"Azt hiszem, tolem nem nagyon várták, hogy bejutok a döntobe, s hogy mégis sikerült, abban a pszichológusomnak, Lénárt Ágotának nagyon nagy szerepe van. S a közönség is fenomenális volt, a biztatást ezúton is köszönöm. Nagyon boldog vagyok, számomra az esti fellépés már csak ajándék lesz!" - fogalmazott Kormos Villo.

Barta Nóra esetében viszont nagy a tét, hiszen egyértelmuen éremesélyes.

- Elfogadná ezt az öt ugrást ugyanígy a döntoben is? - kérdeztük tole.
- Nem, mert két ugrásom nem egészen úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezeken még van mit javítani.

- És ha mégse tud rajtuk javítani, viszont ugyanúgy második lesz a döntoben is?
- Azzal most azonnal kiegyezek!

- Mennyire követte figyelemmel a verseny állását?
- Semennyire, nálam alap, hogy nem szabad nézni a versenyt. Elvonulok és koncentrálok. Rám rossz hatással lenne, ha látnám, hogy valamilyek ellenfelem nagyot jót ugrik. Még azt hinném, hogy én mellette csak "kispályás" vagyok.

- Az 1 méteres szám után azt mondta, hogy akkor nagyon izgult. Most is?
- Akkor nagyjából ötezerszer jobban izgultam. Úgy remegtem, hogy majd meghaltam. Most szerencsére nem voltak ilyen gondjaim, már megszoktam, hogy nagy közönség elott versenyzünk. Csatlakozom Villohöz, a magyar szurkolók szenzációsak!

- A selejtezobeli teljesítményét önmagához képest hány százalékosnak ítéli?
- Talán hetven-nyolvan százalékosnak, szóval, még maradt bennem boven. Az egyéni csúcsom 320 pont körül van, vagyis a mostani összpontszámom nagyon jó, foleg ahhoz képest, hogy a selejtezoben kaptam. De ezt este mindenképpen szeretném még fentebb tornászni. S aztán majd kiderül, hogy mire lesz elegendo.

Eredmények, noi 3 méteres muugrás, selejtezo:
1. Pahalina (orosz) 335,30
2 Barta Nóra 298,50
3 Cagnetto (olasz) 39,50
... 9. Kormos Villo 268,80.