Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jó erőben az Atlantis

Vágólapra másolva!
 Az Atlantis külső burkolata sérülésektől mentes. Megkezdődött az új napelemtábla felszerelésére az űrállomásra.
Vágólapra másolva!

Az Atlantis űrrepülőgép hétfőn magyar idő szerint 12:46-kor sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomással. A közelítés során az Atlantis szokás szerint "piruettezett" egyet, hogy hővédő csempéinek állapotát az ISS fedélzetéről is ellenőrizhessék. A digitális kamerával ekkor készült, maximálisan 3 cm felbontású felvételeket lesugározták a Földre, további vizsgálatokra.

Az ellenőrzéskor csak kisebb, a küldetés biztonságát nem veszélyeztető sérülések mutatkoztak, köztük három kitüremkedett réskitöltő elem volt. A felvételeken talált további, közel 500 "érdekes" helyszín jelentős részéről kiderült, hogy már a start előtt meglévő apró sérülés. Az ISS-ről rögzített felvételek és az asztronauták által robotkarral és kamerával végzett részletes vizsgálat hasonló eredménnyel zárult: az űrrepülőgép külső burkolata sértetlen, és további vizsgálat, valamint javítás szükségtelen.

A dokkolás után kezdték meg a 15 méter hosszú robotkarral a 16 tonna súlyú napelemtábla és a P3/P4 jelzésű rögzítőelem kiemelését. A kiemelés után mára virradó éjszaka az Atlantis bal szárnya felett tartották a terhet a robotkarral. A további munka kedden kezdődött meg, ennek keretében a szerkezetet először a már meglévő napelemtábla tartórendszerének végződéséhez csatolják. Mivel az űrbeli építkezésnél a legkisebb hiba is súlyos következményekkel jár, a megfelelő helyre mozgatás önmagában közel 45 percet igényel, amit a Destiny modulból irányítanak.

A szerelési műveleteket a pontos menetrend mellett erre a célra fejlesztett szoftverek is segítik. A feladatot ugyanis tovább nehezíti, hogy miközben az ISS kering a Föld körül, az egész szerkezet hol napfényben fürdik, hol árnyékban van, ennek megfelelően a fémrészek tágulnak és zsugorodnak. A hőtágulással kapcsolatos méretváltozások a milliméteres nagyságot is meghaladhatják, amit az összeillesztésnél feltétlenül figyelembe kell venni - a szerelésnél tehát a jó időzítés is fontos.


A következő űrséták alatt kétkezi munkát is végeznek az asztronauták. Mivel az egyes mozdulatok elvégzését, például a karjuk behajlítását nehezíti, ha a szkafanderben nagy a túlnyomás, ezért a belső légnyomást csökkentik, amennyire lehet. Ez azonban csak lassan hajtható végre, különben az űrhajósokon a búvároknál ismert, a túl gyors emelkedéskor előálló keszonbetegség uralkodik el. Az űrséta résztvevői ezért az éjszakát a légzsilipben töltik, ahol alvás közben történik meg a dekompresszió, így nem veszítenek időt az adaptációval. Az elvégzendő űrséta egyik célja, hogy az új napelemtáblát a további szerelésekhez megfelelő állapotba hozzák, emellett néhány hűtőberendezés működését elősegítő kábelt is csatlakoztassanak a megfelelő elektromos kivezetésekhez az ISS burkolatán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről