Sikerpropaganda és apokalipszis Magyarországon

Vágólapra másolva!
Szinte szó szerint képesek megismételni ugyanazt az ország bármely pontján - ebben egyértelműen hasonlít egymásra Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, akiket egy-egy nap elkísértünk kampánykörútjukon.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány egyebek mellett arról beszélt munkatársunknak, hogy nem tartja magát tökéletesnek, Orbán pedig arról, hogy talán többet kellett volna udvarolnia Dávid Ibolyának.

Erőltetett menet

Különös hangulata van a kampánykörútnak, kicsit olyan benyomást kelt, mintha haknizó zenészeket látnánk, akik egy este három diszkóban nyomják le ugyanazt a műsort ugyanúgy. A politikusok városról városra mennek, 20-30 percet szerepelnek, majd időzés nélkül bevágódnak az autókba és meg sem állnak a következő városig, ahol ugyanez történik. A szónoklatokban sok újdonság nincs, azt mondják el sokszor kicsiben, amit a választások előtt és a két forduló között a nagygyűléseken, a televízióban, a rádióban és az újságokban már hallhattunk tőlük számtalanszor. Rutinból dolgoznak, önmagukat ismétlik, ha kell naponta négy-ötször is, szó szerint.

Ezek voltak az [origo] riportereinek benyomásai, miután egy-egy napon keresztül követték a feszített tempójú kampánykörúton tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Orbán Viktor Fidesz-elnököt. Somogy, Baranya és Tolna megyében szegődtünk a nyomukba, mindkettőjüket négy-négy kampányhelyszínre kísértük el.

Eredeti elképzeléseink szerint mindkét politikussal a kampányút közben szerettünk volna beszélgetni, elsősorban nem arra voltunk kíváncsiak, mennyire tudják a típuskérdésekre a típusválaszokat, hanem azt szerettük volna megtudni, hogyan viselik a feszített tempót, hogyan viselkednek munkatársaikkal, környezetükkel és milyenek, amikor nem kötött interjúban, hanem természetes körülmények között kérdezik őket.

Erre végül csak Orbánnal adódott lehetőségünk. Gyurcsány Ferencet is kísértük, de végül - a biztonsági intézkedésekre való hivatkozással, egyéb indokokkal és kisebb félreértések miatt - személyesen nem tölthettünk vele időt kampányútján. Vele az MTV épületében beszélgettünk csütörtök este. Olvassa el az [origo] kampányriportját a választási küzdelem hajrájából!

Sikerprogranda most

"Miért legyek én is MSZP-s" - kérdezi tanácstalanul barátját a Kaposvártól pár kilométerre fekvő Kaposfő egyik sörözőjében, szerdán délelőtt Lázi. Mindenki hallott már róla, hogy a településre várják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kóka János gazdasági minisztert, akik a körzetben induló Kolber István regionális fejlesztési miniszterért kampányolnak. "Megharagudtam rájuk, nekem semmit nem adtak" - panaszkodik a kocsmáros lány, aki szerint a legjobb az lenne, ha Gyurcsány beszéd helyett inkább lehúzna 18 órát a pult mögött.

Sokan nem osztják véleményüket. A kampánygyűlés színhelyén, a kaposfői focipályánál összeverődött pár száz fős tömegben egy fiatal srác csak annyit mond Gyurcsányról elismerően: "ember". Egy középkorú férfi annak ellenére is az MSZP-re szavaz, hogy évek óta munkanélküli, pár tízezer forintból tengeti életét feleségével és négy gyerekével. "Jó lenne valami változás" - mondja. A kormány munkájával csak közepesen elégedett, sőt, azt is megjegyzi: "nem biztos, hogy a Gyurcsány lesz ez a változás".

Az érdeklődők türelmesen várják a 11 órára ígért Gyurcsányt, pedig miután legalább egy tucatszor lejátsszák a szocialisták kampányhimnuszát - "igen, igen" - a hangosító idegtépőbb változatra kapcsol és egy rövidített verzió kezd el szólni a hangszórókból. A miniszterelnök időben befut. Kiszáll a kormányzati Audiból, szót vált pár helyi MSZP-s aktivistával és néhány munkatársával, mosolyog, autogrammot oszt, a hajába túr, sóhajt egy nagyot, aztán beindul. Kérdezi az embereket, röviden beszélget, "maguk nélkül nem megyek" - intéz egy sejtelmes mondatot két fiatal nő felé testőrei szorításából.

Mire a szónoki emelvényre érnek, még mindig az MSZP kampányindulója szól. Gyurcsány kicsit kelletlenül, de azért tapsolni kezd és oldalba böki Kókát is, aki - mintha kínosnak érezné a helyzetet - párszor összeüti tenyereit és kivillantja jól ismert mosolyát. A tömegben állók tanácstalanok. "Tapsoljunk? Itt mögöttünk sem tapsolnak" - mondja megszeppenve egy idős asszony a barátnőjének.

Sikerpropaganda

A miniszterelnöknek jobban megy a beszéd kevés ember, mint a kamerák előtt. Ezúttal elmaradnak a heves, hadonászó gesztusok, nem hadar, igaz, sok újat sem mond, a szocialista sikerpropagandát ismétli. Tehetségről és segédmunkás szüleiről, testvéréről beszél. "Ha nem is messze, egy darabig már eljutottam" - állítja példaként saját magát a falusiak elé.

Kóka viccel kezd. Szerinte a koalíció legnagyobb erénye, hogy programja és miniszterelnök-jelöltje is van, mert ez nem mondható el mindenkiről - utal arra, hogy az első választási forduló után Orbán Viktor az MDF-fel való megegyezésre hivatkozva visszalépett a jelöltségtől. Gyurcsánynak tetszik a tréfa, szélesen mosolyog, a hallgatók lassan kapcsolnak, de azért ők is értik a viccet.

Kóka a poént még kétszer elsüti a nap folyamán később is, Gyurcsánynak ugyanúgy tetszik, mintha először hallaná. A miniszterelnök sem sokat változtat beszédén, ugyanazokat a paneleket variálja. A lelkesedés mindenhol, Szentlőrincen, Siklóson és Dombóváron is hasonlóan nagy. Egy siklósi iskolás szerint egyszerűen azért, mert "ez a Feri".

Gyurcsányt egész nap lehetetlen megközelíteni 2-3 mondatnál hosszabb időre. Testőrök veszik körül, ha pedig megérkezik valahová, akkor egyből beindul a lelkes hallgatóság. Dombóváron nekünk is jut két kérdes a testőrök és a szocialisták szimpatizánsainak szorításában. A rövid válaszokból kiderül, hogy Gyurcsány az emberekkel való találkoztást szereti a legjobban a kampányban. Rövid fejtörés után megtudjuk azt is, hogy a kampány semmi olyan tanulsággal nem szolgált számára, ami arra késztetné, hogy valamilyen személyes vonásán változtasson. Aztán elnyeli a tömeg.

Gyurcsány: "Lehet, hogy nem vagyok tökéletes"

"Dehogy csináltam mindent jól" - mondja hosszú gondolkodás után Gyurcsány, mikor csütörtök este az MTV székházában szervezett interjú alkalmával visszatérünk a dombóvári kérdésre. "A lényegét tekintve azt gondolom, hogy rendben vagyunk, ebben a másfél évben, amikor én vezettem a kormányt ezt kellett csinálni... nem tudok olyan érdemi dolgot mondani, amit másként csináltam volna".

"Az ország sikere nem a költségvetésen múlik" - mondja a költségvetési rekordhiánnyal kapcsolatos kérdésünkre Gyurcsány. Válaszai a szocialista kampányt és az elmúlt hetek, hónapok állandóan visszatérő mondatait idézik. Sikeres országról, tehetségről, bátorságról, akaratról magyaráz, a tőle megszokott lelkes, kissé heves stílusban. "Ha 10 millió ember úgy gondolkodik, hogy dolgozni fogok, befektetni fogok, akkor sikeres ország leszünk. Hát ebben nincsen költségvetés kérem szépen" - zárja rövidre a kérdést.

A miniszterelnök csupa remény. "Nagyon-nagyon erős" gazdaságról beszél, "jobban működő államot" álmodik, de hogy mi várható a választások után, azt csak érzékelteti. "A magyar állam működése ezer ponton javításra vár, ez át fogja rendezni a költségvetési viszonyokat is... abból indulunk ki, hogy hogyan lehet a mainál jobb országot csinálni és a végén el fogunk jutni oda, hogy ennek milyen költségvetési hatásai vannak" - fogalmaz, de részletekbe nem bocsátkozik, amikor pedig arról faggatjuk, lesz-e megszorítás, akkor csak visszakérdez: "akar megszorítást?"

"Pár évvel ezelőtt hosszan dicsértem volna a Fideszt, amiért bátor víziója volt arról, hogyan lehet polgári Magyarországot építeni" - mondja a miniszterelnök az MSZP legnagyobb riválisáról. "Sokra tartottam az ellenzék vezérét 1989-90-ben, az egyik legnagyobb hatású politikusként és sokra tartottam a Fidesz politikáját 1998-2000 között... azt a Fideszt lehetett nagyon tisztelni, azt gondolom, riválisként is", mert Gyurcsány szerint a "bátrak, a győzők" programját hirdették meg. "Ezt a mostanit, én nem is értem... teljes tévútnak látom" - fogalmaz Gyurcsány.

"Hogy nem elég a változás? Igaza van. Az elmúlt másfél évben új kultúrát, új világot teremtettünk. Hogy lesz-e még tennivaló? Hajaj! De az MSZP-t láthatóan áthatja a szabadság levegője, a frissesség levegője" - értékeli az MSZP-t Gyurcsány. "Én nem vagyok elégedett azzal, amit elértünk, messze vagyunk a tökéletestől, de a fő irány, azt gondolom, jó, sok esetben lelkesítő".

"Dehogy lesz itt sovány többség, magabiztos többség lesz itt kérem szépen, a mainál nagyobb többség" - állítja Gyurcsány és úgy tippeli, hogy a fennmaradt 110 helyből 55-65-öt elhoznak a szocialisták. "A mai, nem túl nagy többséggel is sok mindent meg lehetett csinálni és ennél sokkal többet meg lehet csinálni egy teljes, négyéves ciklusban" - lelkesedik a másfél éve hatalmon lévő miniszterelnök, aki a kormány legnagyobb vívmányának a 100 lépés programjában megnyilvánuló cselekvést tartja. Legnagyobb hibájának pedig azt, hogy a koalíciós pártok széthúztak a köztársasági elnök megválasztásakor.

Önmagáról keveset beszél. "A civilséget részben megőrizni akaró, szabadon beszélő ember vagyok, aki nem tesz lakatot a szájára, időnként megbánja egyik-másik mondatát... nincs bennem művi miniszterelnökség, normális akarok maradni, olyannak látszani,amilyen vagyok... Lehet, hogy nem vagyok tökéletes, de hát ilyen vagyok" - magyarázza.

Apokalipszis majd

Szigetváron, a Palermo Caféban jóval Orbán Viktor Fidesz-elnök 10 órára várt érkezése előtt megy már a csendes esélylatolgatás, tanakodás politikáról, családról. Eltűnik a kávék mellett néhány feles is reggelire, a félig kihasznált játékgépek pedig egyre csak nyelik az ötveneseket. A kávézóval szembeni templomtéren helyi szintiművész hangol, a Vén Európa és más hasonló dalok kicsit lebutított változatával próbálja tartani a lelket az esőben ázókban. A rossz idő ellenére szép számmal akadnak nézők, pár százan verődnek össze, egyre több a narancssárga esőkabát.

"Győz a Fidesz. Nem sokat szoktam tévedni" - mondja nevetve az [origo]-nak egy idősebb asszony, amikor a második fordulós esélyekről kérdezzük. Az asszony szerint sokan nem mentek el szavazni az első fordulóban a környező falvakban, így még elég sok tartaléka van a Fidesznek. Orbánra várni kell, érkezéséig Pichler Imre, helyi Fidesz-jelölt, az MDF-től a nagyobbik ellenzéki párthoz igazolt Lezsák Sándor és egy plébános szórakoztatja a hallgatóságot. "Sok veszély fenyeget", "bajban az ország", "ne higgyenek az MDF néhány mai vezetőjének" - röpködnek a lelkesítőnek szánt negatívumok. Pichler szabadkozik a pártelnök késése miatt, de ígéri, hogy hamarosan megérkezik és beszédet mond. "Jó nekünk a zene is" - kiabál be nevetve a korábban győzelmet jósoló asszony.

Végre megjön a konvoj, elsőként Rákai Kálmán, azaz Philip, az egykori zenetévés riporter, a Fidesz kampányrendezvényeinek moderátora ér a színpadra a fideszes aktivisták által nyitott folyosóban. A hírnevét kétmilliós létszámbecslésével négy éve megalapozó Philip ezúttal is bizonyítja realitásérzékét, köszönti a "gyönyörű, kora tavaszi időben" ázó hallgatóságot. Énekel Demjén Rózsi, majd végre Orbán veszi át az uralmat a színpad felett, hiányról, kirámolt kasszáról, megfordítható eredményről szónokol. A jó negyedórás beszéd után nem marad idő másra, menni kell tovább, a csütörtöki program sűrű.

Ötvenhat kilométer. Ennyi az út Szigetvárról Siklósra, ennyi ideig nyüstölhetjük Orbán Viktort, a Fidesz dél-dunántúli kampánykörúton tartózkodó elnökét. Az eső szakad, ahogy elhagyjuk Szigetvárt, az elnöki kisbusz anyósülésén egy bőrkopasz kormányőr, baloldalon napszemüveges sofőr, fülükben rádióadó fülhallgatója. Az eső és a rossz útviszonyok ellenére a sofőr nyomja a gázt, repeszt a Volkswagen kisbusz. Hátul Orbán két udvarias, főnöküket elnökurazó sajtósa. Orbán kérdéseire válaszolnak, az enyhe kritikákra, észrevételekre hallgatnak, ha valamit nem tudnak lázas, de halk és visszafogott telefonálásba kezdenek.

A középső sorban Orbán utazik, lezser eleganciát, enyhe, de nem tolakodó parfümillatot áraszt. Pakol, "gyerünk, dolgozzunk" - sürgeti munkatársait. A rend szépen lassan helyreáll.

Orbán: "Többet kellett volna udvarolnom"

"Jöjjön, aminek jönnie kell" - Orbán Viktor szerint ehhez hasonló bizonytalanság vár Magyarországra, ha a koalíciós pártok nyerik a választások második fordulóját és többséget szereznek a parlamentben. A Fidesz elnöke állítja, a kormánypártok "összehozták a pénzügyi válságot... és már nincs kire hárítani a felelősséget". "Azt hittem, hogy országot csak diktatúrában lehet csődbe vinni. Sokat tanultunk az elmúlt négy év alatt" - bírálja a kormány gazdasági tevékenységét.

"Magyarország segítségre szorul" - fogalmaz az [origo]-nak Orbán, aki szerint ezt a segítséget a Fidesz tudja nyújtani, mert "biztos, kiszámítható" jövőt ígér. Ennek ellenére a helyzet egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint amit a kampánybeszédek sugallnak. "Negyven százaléknál többet nem adok magunknak" - mondja a második fordulós esélyekről, ami azonban egyáltalán nem csüggeszti el, mert szerinte 1988-ben sem volt több esély arra, hogy a Fidesz megmarad és mégis így történt, de az 1998-as parlamenti választásokat is hasonló pozícióból nyerték meg.

"Ha az MDF és a Fidesz összefogna, egyszerűbb lenne" - mondja Orbán az MDF-ről, szerinte azonban a helyzet nagyon úgy néz ki, hogy a kisebbik ellenzéki párt nem kormányt, hanem "csak ellenzéket akar váltani". "Korrekt és racionális" viszonyt lát a Fidesz és az MDF között, amit szerinte még az sem befolyásol, hogy a Demokrata Fórum több húzónevét bekebelezte szépen lassan a Fidesz. "Magyarországon verseny van a politikai piacon... Nem tökéletes, de verseny..., csak a gyenge pártok tehetségtelen vezetői beszélnek leszalámizásról" - jegyzi meg. Korábbi önkritikus nyilatkozatát - a Heti Válasznak azt mondta: "emberi, stílusbeli hibákat bizonyosan elkövettem, ahogy párttársaim is" - mindössze annyival magyarázza: "többet kellett volna udvarolnom".

A konvoj a kormányőrök csendes morgolódása ellenére kis kitérőt tesz, Siklós felé menet útba ejti Szentlőrincet. Orbán gond nélkül alkalmazkodik az új helyzethez, gyorsan lenyomja itt is a kampányszöveget, aminek fő üzenete - szemben a szocialista sikerpropagandával - egyfajta apokaliptikus vízió. Hamar indulunk tovább, mint a sofőr mondja: "Jön a főnök". "Így megy ez" - vonja meg a vállát Orbán, mikor visszaül.

Politikai fegyvertény

"A realitások azt mutatják, hogy tudott erősödni a Fidesz" - folytatja Orbán. "A Fidesz jelentősen növelte szavazatai számát... Budapesten is jobban szerepeltünk, mint korábban" - magyarázza, majd mintha magától értetődő lenne, hozzáfűzi: "erősnek bizonyult az MSZP is". Igaz, szerinte a szocialistákra és a szabad demokratákra szavazókat becsapták. A Fidesz helyzetét nehezítette Orbán szerint a kormánypárti médiatúlsúly mellett az is, hogy "a szövetségépítés csak 3 éve kezdődött el". Szintén a kormánypártok első fordulós sikerét segítette elő, hogy "kevesen szavaztak vidéken", nem álltak ki magukért a falusiak, de "aki nem áll ki semmiért, az elveszíti mindenét" - inti a Fidesz második fordulóra remélt tartalékosait.

"A magyarok négy évig eltűrték, hogy félrevezessék őket..., de most kezdenek ráébredni", hogy a bolondját járatták velük a kormánypártok - mondja a Fidesz-elnök. Orbán szerint "a magyar családok jövője forog kockán..., ha most a következő hónapokban nem történik radikális változás". Hogy pártja rátermettségét bizonyítsa, megjegyzi: "Bokros után is rendbe raktuk a gazdaságot megszorítások nélkül". Orbán úgy véli, a kormánypártok legnagyobb erénye, hogy "kibekkelték" az elmúlt négy évet. Ha baj volt, mindig új és újabb ötletekkel álltak elő, amivel előre lehetett menekülni - értékel a Fidesz elnöke. A módszer "átlátszó, de hatékonyan működik technikailag". "Erkölcsileg nem tartom semmire" ezt a magatartást - fogalmaz, ugyanakkor elismerően azt is megjegyzi: "politikai fegyvertény", amit a kormánypártok elértek.

Orbán az interjú alatt élvezi a helyzetet, de utána is pörög: táviratot diktál egy ismerős újszülött gyerekének, sajtófigyelőt olvas (közben jót nevet a "Szekeres mégis komcsi volt" összefoglaló címen, sajnos az nem derül ki, milyen cikket takar), majd felhívatja egyik munkatársával "a Deutschékat", hogy szerezzék meg neki péntekre az MSZP és a nyugdíjas szervezetek közti megállapodás szövegét. A délutáni kampány-rendezvényeire készült beszédek után érdeklődik, de végül elintézi annyival: majd megoldja, egy beszédet "séróból is" elővarázsol, ha kell.

Az esélyeket latolgatja az egyes választókörökben, kicsit méltatlankodik például a siklósi fellépés miatt, szerinte ugyanis a Fidesz simán hozza a körzetet a második a fordulóban (Kékkői Zoltan fideszes jelölt már az első fordulóban is nyert 2 százalékkal). "Még hat" - temeti kezébe arcát, miközben a sűrűre sikerült csütörtöki programra gondol, majd eldől, ejtőzik egyet és kalciumot iszik, hogy a hangját óvja.

Dicséri a Fideszhez átült ős-MDF-eseket, akik magabiztos eredményt értek el, vagy már az első körben hozták saját választókerületüket. "Szorgos, melós emberek" - mondja róluk. Nem szűkmarkú az ellenfelekkel sem, hasonlóan elismerően beszél Toller Lászlóról, Pécs szocialista polgármesteréről. "Szorgalmas", "ügyes", "van ott gógyi, beszéltem vele párszor a fociról" - mondja róla.

A száguldó kisbusz megérkezik Siklósra, Orbán a zsebében kotorászik, beszédét keresi, helyette egy borítékot talál, amit valamelyik előző kampányállomáson egy idős néni nyomott a kezébe. Felnyitja, a borítékban apró papírfecni lapul, rajta számok és összeadás, a néni rezsije és nyugdíja. A rezsi több mint 24, a nyugdíj alig 33 ezer. "Ha jól számolom, 9 ezer forintja marad" - értelmezi a papírt Orbán, miközben már kifelé száll az autóból. "Mégis sok ilyen ember az MSZP-re szavazott. Látja, ez a tudomány" - ingatja fejét, majd belevész a lelkesedve érte tomboló tömegbe.