Krajcáros hűtési és tárolási tippek

Vágólapra másolva!
Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló.

Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a normál térben engedjük ki, energiát takarítunk meg.

Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

Soha ne tegyünk meleg ételt a normál térbe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel - ráadásul a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre és rontja a hatásfokot.

Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 Celsius-fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény hőmérővel állítsuk be a -18 Celsius-fokot.

Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget. Szabad szemmel nem látható az élelmiszereken esett belső károsodás, íz- és zamatvesztés, amely az eltarthatósági idő csökkenéséhez is vezet.

Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.

Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.

A legmegfelelőbb tisztítószer a mosogatószeres-, az ecetes, vagy a szódabikarbónás víz. Az illatanyagot tartalmazó vegyszerek még hígítva is beleivódnak a műanyagba és tartós szagosodást okoznak.

Hűtőszagtalanítás: Oldjunk fel egy pohár vízben szódabikarbónát, és tegyük a hűtőszekrénybe. Szagtalanítás másképpen: helyezzünk a hűtőszekrényünkbe őrölt kávét.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár