Cristiano Ronaldón múlik a magyar edzőlegendáról készült film bemutatása

Bölöni László, KAA Gent
Nem sokáig volt a KAA Gent edzője Bölöni László
Vágólapra másolva!
Aligha esünk túlzásba, ha kijelentjük, Bölöni László pályafutásának újabb aranykora köszönthet be. Az erdélyi Dicsőszentmártonból a futballvilág csúcsaira feljutott egykori 108-szoros román válogatott játékos a napokban ünnepelte 70. születésnapját, ám az életéről készülő dokumentumfilm nyomán újra reflektorfénybe kerül - itthon és külföldön egyaránt - a bukaresti Steauával 1986-ban BEK-győzelemig jutott Bölöni. A 888 a film rendezőjét, a Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas Kollarik Tamást és a legendás Biszku-filmet készítő Novák Tamás producert kérdezte.
Vágólapra másolva!

Jánosy Károly: Tagadhatatlan, hogy a nagyvilág futballporondján sem számít éppen statisztának a főszereplő, de miért éppen ő, és miért éppen most került napirendre az életét feldolgozó film?

Kollarik Tamás: A megvalósítás gondolata jó két évtizede érlelődött bennem, annál is inkább, mert már gyerekkoromban egy életre megfertőzött a futball szeretete, és a kispestiek elkötelezett szurkolójaként még vannak homályos emlékeim az 1985-ös Honvéd-Steaua párharcról, aminek az első felvonását ugyan megnyertük, de Bukarestben 4-1-re kikaptunk. Szóval már akkoriban is eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha nálunk szerepelne egy olyan klasszis középpályás, mint Bölöni Laci, aki természetesen a magyar válogatott mezét is magára húzhatná.

Jánosy Károly: Pedig akkoriban nem is volt olyan rossz a Détárival, Esterházyval, Kovács Kálmánnal felálló válogatott.

Kollarik Tamás: Ahogy a Honvéd sem, bár sajnos a nemzeti csapat 84-85-86-os diadalmenetét Mexikóban nem követte a képességek alapján joggal remélt diadal ... Sajnos. A film terveinek összeállításakor Bölöni különleges életútja izgatott, hogyan lett az apró, Marosvásárhely melletti városka szülöttéből világhírű sportember, akiről nemcsak szűkebb pátriájában, Erdélyben és Romániában, de Magyarország mellett szinte az egész világon a legnagyobb elismeréssel szólnak. Nem is beszélve arról, hogy Laci kimondottan művelt, érzékeny és nyitott ember, aki a labdarúgás mellett a fogorvosi egyetemet is elvégezte, sőt, praktizált is egy ideig. Az pedig sporttörténelmi tény, hogy Puskás Ferenc mellett a másik magyar futballista, aki BEK-et nyert, igaz, az is elgondolkodtató, hogy győzelmeik idején egyikük sem volt magyar állampolgár.

Jánosy Károly: Korábban volt valamiféle kapcsolata a főhőssel? Egyáltalán, hogyan fogadta a róla szóló film ötletét? Rögtön megtetszett neki vagy be kellett vetni a stáb rábeszélő képességét?

Kollarik Tamás: Csak a „távoli tisztelő" státuszig jutottam. Mindenesetre abban biztos voltam, hogy szükség van egy erdélyi alkotótársra, kell az „erdélyi kapcsolat", aki más érzékenységgel, más hangsúlyokkal közelít, segít megértetni és közel hozni az erdélyi, romániai látásmódot, vagy éppen nagyobb empátiával tud viszonyulni ahhoz, hogy Bölöni Laci két nemzet hőse. Szabó Attila székelyudvarhelyi filmrendező segítségével vettük fel a kapcsolatot Lacival és hozzávetőlegesen három éve, Budán, a Batthyány téren ültünk le először beszélgetni egy kávé mellett, és kiderült, látta, ismerte korábbi munkáinkat. Ismerte Attila filmjeit, tudta, hogy Szöllősi Györggyel közösen hoztuk haza a BBC-től, majd adtuk ki DVD-n a 6:3, Az évszázad mérkőzése és a 7:3, Az évszázad klub mérkőzése (Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7:3, ahol Puskás 4 gólt lőtt a BEK-döntőben), felvételét, de hallott könyveinkről és további filmes munkáinkról. Zavarba ejtően megtisztelő volt, szóval hamar közös nevezőre jutottunk, elnyerte a bizalmát a csapat. Ráadásul nagyon könnyű vele dolgozni, és kiderült, remek dramaturgiai érzéke van és jól viseli a fárasztó forgatásokat. Óriási segítséget jelent, hamar kiderült, hogy a román értelmiségi közeg, a szurkolók mennyire elfogadják és szeretik, akinek a neve hallatán megnyílnak a zárt ajtók és a szívek Romániában, Bukarestben és Európa több városában is. A sztárok mélységes tisztelettel beszélnek Bölöniről és Puskásról legyünk akár Stockholmban, Prágában vagy Bukarestben. Megindító és egyben minden várakozásunkat meghaladó volt a rendkívül készséges romániai, bukaresti fogadtatás is, és már olyan nagyságok nyilatkoznak, mint a tizenegyesölő Helmut Ducadam, a 131-szeres svéd válogatott Kim Kallström vagy éppen a cseh legenda, Petr Čech, de még hosszan sorolhatnám, a magyarok közül Martos Győző, Nyilasi Tibor és Kovács Kálmán is kamera elé került, jelenleg Axel Witsel, Gheorghe Hagi és Raphaël Varane interjúra készülünk.

Jánosy Károly: S talán Cristiano Ronaldóéra? Bölöni a Sporting mestereként alig 16 és fél évesen tette be az első csapatba a portugál világszárt.

Kollarik Tamás: Nagy erőkkel dolgozunk ennek a találkozónak az előkészítésén is, mert Ronaldót azért nem olyan egyszerű csak úgy, a sarki kávézóból felhívni... Laci segítségével talán sikerülhet kapcsolatba lépni vele, és úgy érzem, már látszik az alagút vége.

Jánosy Károly: Mikor történt - úgymond - az első kapavágás? Nyilván hosszas egyeztetések után születtek meg a forgatási elképzelések?

Kollarik Tamás: Hosszú évekig gyűjtöttük az anyagokat, de hát filmet, főleg sportról, pláne fociról szerelem és szenvedély nélkül nem szabad készíteni. Látszik is azokon a filmeken, amelyek számításból és nem meggyőződésből születnek. Leveleztünk, egyeztettünk és gyűjtöttünk anyagot és kapcsolatot Marosvásárhelytől, Bukaresten, Stockholmon át Lisszabonig és Budapestig. Megkönnyíti a munkát, hogy a stábtagok szinte mindegyike él-hal a futballért, Novák Tamás producer is ennek a szenvedélynek a rabja, még ha Újpest szurkoló is. Színes, érdekes, de összetett filmet készítünk, a sport és a labdarúgás mellett a kommunista Romániából indulva eljutunk napjainkig, de nemcsak időben és térben teszünk meg nagy utat...

Szabó Attila (balról), Kollarik Tamás, Antal Demes Szabolcs és Simó Csaba között a svédek egykori kitűnő futballistája, Kim Kallström Forrás: Nyirkos Zsofia

Jánosy Károly: Hol tartanak jelenleg a munkálatok, illetve mi okozta eddig a legnagyobb nehézséget?

Novák Tamás: A felével, kétharmadával elkészültünk, de bőven van még tennivaló. A nehézséget pedig a mindenre kiterjedő egyeztetések, a pontos szervezés okozta, hiszen Bölöni László nyomában több országot kerestünk fel, számtalan külföldi archívum anyagait kellett végigböngésznünk. Arról nem is beszélve, hogy ezek a dokumentumok között bőven vannak ősrégi VHS-kazetták, amelyekre ráfér egy alapos minőségjavítás. A nehézségek mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a filmmel szinte párhuzamosan Bölöni szorgalmasan írja saját életrajzi könyvét – magyarul – ez pedig megkönnyítette némileg a dolgunkat.

Jánosy Károly: Hogyan tudták szóra bírni a hajdani Steaua első emberét, Nicolae Ceausescu román diktátor fiát, Valentint, aki korában soha senkinek nem nyilatkozott?

Novák Tamás: Nyilván ez esetben is Bölöni neve volt a hívószó, így természetesen örömmel állt a rendelkezésünkre. Igaz, azt jó előre kikötötte, hogy a futballról nagyon szívesen, ám politikai kérdésekről egyáltalán nem akar beszélni. Természetesen a stáb tiszteletben tartotta a kérését. Egyébként ő még a kommunista időkben sem folyt bele túlságosan a politikába. Mindenesetre az állunk is leesett attól, hogy mit és hogyan intézett a csapatnak, milyen haszonlesők, érdekcsoportok között kellett lavíroznia a futballisták érdekében. Pedig ezért ő sem akárki volt a korabeli Romániában.

Jánosy Károly: Mikor láthatjuk a filmet?

Novák Tamás: Az archív anyagok beszerzésétől sok függ, meg persze attól is, hogy mikor tudunk Cristiano Ronaldóval kapcsolatba lépni. A tervek szerint ősszel Budapesten és Bukarestben egyidejűleg lenne a bemutató, és reméljük - Tamással és Attilával ez az egyik fő célkitűzésünk -, hogy a futball közös nyelve a magyar-román kapcsolatokat is pozitívan formálja majd.

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilm alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendező), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőr), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer).