Vágólapra másolva!
John Kirby a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Washington DC-ben szinte hálásan megköszönte eddigi legádázabb ellenségének, az afgán talibánnak, hogy végeztek azzal a terroristával, aki felelős volt a 2021 öngyilkos merényletért a kabuli repténél. A robbantásban 183 ember vesztette életét, köztük 13 amerikai katona.
Vágólapra másolva!

Kirby bejelentette, hogy már felvették a kapcsolatot az áldozatok családjaival, mert a hír talán egy kis megnyugvást hoz nekik. A táliboknak egyre komolyabban meggyűlik a gondja az Iszlám Állam Khorasan Tartomány nevű terrorszervezettel, az ISPK-val. Annak ellenére, hogy mindkét csoport szunnita muszlimokból áll, komoly riválisok lettek Afganisztánban és Pakisztánban.

A CIA szerint az Iszlám Állam afgán szárnya az elmúlt időkben komoly hálózatot épített ki, vannak logisztikai és pénzügyi segítőik is. Működik a toborzás is, részben az interneten részben radikális toborzók segítségével mecsetekben és korán iskolákban.

Az US-Central Command vezérkari tisztje Michael Kurilla tábornok is arra a következtetésre jutott, hogy a terrorszervezet egyre erősebb és egy fél éven belül képes lesz európai vagy amerikai célpontokat megtámadni.

Mindeközben magas fokú terrorizmus elleni készültség van Németországban, mivel a BND, a Szövetségi Hírszerzőszolgálat és partnerszervezetek is olyan információval rendelkeznek, hogy dzsihadisták jutottak be a menekültáradattal az országba, akiket az ISPK bízott meg merényletek végrehajtásával. Alig néhány napja, hogy Hamburgban őrizetbe vettek két fiatal szír férfit, akik az interneten bombagyártáshoz szükséges vegyszereket és eszközöket rendeltek meg. Mindkét gyanúsított papírok nélkül érkezett és politikai menedékjogot kértek Németországban. A fő gond az is, hogy a határok még mindig védtelenek és napi szinten migránsok ezrei érkeznek Németországba, a legfőbb csoport pedig az afgánok. Legtöbbjük a balkáni útvonalon, embercsempészek segítségével éri el az Európai Uniót.

Már tavaly szeptemberben sikerült Iserlohnban és Bremerhavenben két fiatal afgánt őrizetbe venni, akik az ISPK-val kommunikáltak, köztük az egyik legfontosabb vezetőjével egy tádzsik férfival, aki éveken át Németországban élt majd Afganisztánba utazott és belépett az ISPK-ba. A 16 és 17 éves afgán tinédzserek feladata az volt, hogy felépítsenek egy terroristasejtet Németországba és toborzást folytassanak a migránsok között. A 16 éves gyanúsított házi készítésű bombát is szeretett volna készíteni, ám ez nem sikerült neki és olyan terveket is fontolgatott a chatbeszélgetésében, hogy késsel meggyilkol egy rendőrt és megszerzi fegyverét későbbi akciókhoz.

A német titkosszolgálatok 317 olyan személyt tartanak számon, akik radikális iszlamisták és bármikor végrehajthatnak egy terrorcselekményt az országban. Értelemszerűen felvetődik a kérdés, hogy ezeket az úgynevezett „veszélyeztetőket" miért nem utasítják ki az országból. A liberális zöld-vörös német kormány jelenleg senkit nem küld vissza Afganisztánba. Komoly gondot jelent, hogy mindenki papírok nélkül érkezik és így sem nevüket, sem állampolgárságukat nem tudják megállapítani a hatóságok. Minden adatot bemondás alapján vesznek fel, és ezek szinte mindig hamisak. Érvényes dokumentumok nélkül pedig a kibocsájtó ország sem vissza senkit. Erre hamar rájöttek a migránsok és minden papírjukat otthon hagyják vagy eldobálják, mielőtt belépnének az Unió területére.
Csak tavaly 1,2 millió ember érkezett és kért menedékjogot Németországba, ezek egy része ukrán háborús menekült, a többi pedig papírok nélkül érkező közel-keleti férfi volt. Scholz és kabinetje pedig nem akar tudomást szerezni az illegális migráció veszélyeiről, még mindig a merkeli „wir schaffen das" narratívát szajkózzák és azt, hogy munkaerőre van szüksége Németországnak. Arról, hogy a migránsok elenyésző kis része tud csak elhelyezkedni nem PC beszélni.