Özönlenek Nagy-Britanniába az illegális bevándorlók

migration Horizontal
Brit határőrök csónakja, rajta tengerből kimentett migránsokkal
Vágólapra másolva!
Az év eleje óta meghaladta a 10 ezret azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik kis csónakokban keltek át a La Manche-csatornán a franciaországi partokról Nagy-Britanniába, annak ellenére, hogy Rishi Sunak miniszterelnök állítása szerint sikeresen megállította a válságot.
Vágólapra másolva!

A La Manche-csatornában kialakult migránsválság ismét felerősödni látszik, mivel a kedvezőbb időjárási körülmények lehetővé teszik, hogy az embercsempészek által üzemeltetett kis csónakok újra útnak induljanak a francia partok mentén lévő migránstáborokból Anglia partjai felé.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint

múlt hét vasárnaptól szombatig 2375 illegális átkelés történt a La Manche-csatornán: pénteken 486, szombaton pedig további 374 migráns szállt partra.

A GB News arról számolt be, hogy vasárnap további 210 illegális bevándorló érkezett Doverbe, bár a hivatalos számot a brit belügyminisztérium, amely az illegális migráció nyomon követéséért felelős, még nem erősítette meg.

A számítások szerint, beleértve a vasárnapi előzetes adatokat is, 10 349-re teszik az éves számot. Bár ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, elemzők, köztük a csatorna veterán elemzője, Nigel Farage, arra figyelmeztettek: ahogy az időjárás javul a számok növekedni fognak.

A legutóbbi illegális migrációs mérföldkövet kommentálva Farage így nyilatkozott:

Sunak a hónap elején Doverbe látogatott annak örömére, hogy tavalyhoz képest 20 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma, azt sugallta továbbá, hogy a csatornán való illegális átkelés csökkenésének oka a kormánya által hozott intézkedések "eredménye".

Ahogy azonban sokan megjegyezték, Sunak meglepetésszerű látogatása a jósolt szeles idő előtt történt, amely az előző hónapban megakadályozta az átkelést.

Nigel Farage – pusztán az időjárásra pillantva – azt jósolta, hogy a Sunak beszédét követő hétvégére a migránscsónakok ismét elindulnak Anglia felé. Ez a jóslat beigazolódott, és múlt szombat óta minden nap egyre több migráns kelt át illegálisan a La Manche-csatornán.

Mivel a kormány azon terve, hogy az illegális bevándorlókat Ruandába küldjék, még mindig a bíróságon akadozik, a Sunak-kormány alternatívákat keresett a migránsok elhelyezésére, így vált bevándorló-szállássá korábbi katonai bázis, illetve úszó uszály is.

A kormány a hónap elején jelentette be, hogy további két uszályt vásárolt, amelyek egyenként legfeljebb 500 migráns befogadására alkalmasak. Még ha ez a terv meg is valósul, a kormánynak legalább három újabbat kellene vásárolnia csak a héten átkelő migránsok befogadására.