KSH: Idén 4,5 százalékkal több pénzt vihettek haza a dolgozók

Vágólapra másolva!
Éves összevetésben stagnált a foglalkoztatottak száma az első négy hónapban, a költségvetési szektorban közel 5 százalékos volt a csökkenés, míg a versenyszférában 5,3 százalékkal, 47 ezerrel többen dolgoztak. A nettó bérek 4,5 százalékkal nőttek éves szinten.
Vágólapra másolva!

Január és április vége között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 211,2 ezer forint volt, a nettó átlagkereset pedig 140,4 ezer forintra rúgott - közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Éves összevetésben - a családi adókedvezmény nélkül számított - bruttó átlagkereset 2,6 százalékkal a nőtt, a nettó kereseteknél pedig 4,5 százalékos volt a növekedés. A bruttó átlagkeresetek a versenyszférában 5,3 százalékkal nőttek, ezzel szemben a költségvetési szférában - a 2010 évi eseti keresetkiegészítés januári és márciusi kifizetése miatt - 4,5 százalékkal csökkentek. A legmagasabb átlagfizetést a pénzügyi és biztosítási szektor mondhatta magáénak, az ágazatban dolgozók havonta bruttó 501,7 ezer forintot kaptak. A bruttó kereset a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatában volt a legalacsonyabb, 124 500 forintot tett ki.

A KSH jelentése szerint a legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél az év első négy hónapjában átlagosan 2 millió 654 ezer ember dolgozott, ami 0,5 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az 5, vagy ennél több főt foglalkoztató vállalkozásoknál a kérdéses időszakban 1 millió 833 ezren dolgoztak, ez 47 ezer fős, 2,6 százalékos növekedést jelent éves szinten. A költségvetési szférában dolgozók létszáma 4,6 százalékkal 720 ezerre csökkent, ami a a KSH jelentése szerint az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatásának tulajdonítható. A közfoglalkoztatás nélküli 681 ezer fős létszám csaknem megegyezik a 2010 január-április havi adattal - áll a KSH jelentésében.