Internetről tanulható a távmunkás karrier

Vágólapra másolva!
Már az internetről is elérhető az a tanulmánykötet, amely mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak segítséget nyújt a távmunka világában való eligazodásban. A munkaügyi minisztérium célja, hogy a mostani négy százalékról 2013 elérje az EU-átlagát a távmunkában dolgozók aránya - hangzott el a tárca sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A Tanulmányok a távmunkáról 2006 címet kötet a bmik.hu oldalról és a tavmunkatanacs.bmik.hu oldalról tölthető le. A több mint hatszáz oldalas kézikönyvben a hazai és nemzetközi kutatások tapasztalatai kaptak helyet.

A honlapok gyakorlati tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. Az olvasók egy nyolc modulból álló ismeretanyag segítségével betekintést nyerhetnek például a távmunkával kapcsolatos adószabályokba, de az otthoni iroda ergonómiailag megfelelő kialakítását is elsajátíthatják.

A hazai dolgozók négy százaléka távmunkás

Hazánkban a munkavállalók mintegy 4 százaléka dolgozik távmunkában, az EU-ban ez az arány 13 százalék. Mint megtudtuk, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium célja, hogy Magyarország 2013-ig elérje az EU-átlagot. Ennek érdekében különböző programokkal próbálják elősegíteni az atipikus foglalkoztatási forma elterjedését. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter elmondta: két jelentős munkaerőpiaci program indítását tervezik a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében.

2007 őszén indul a gyesről/gyedről visszatérők, az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdők és az 50 éven felüliek elhelyezkedését segítő munkaerőpiaci program, amelyre 2009 végéig 26 milliárd forintot fordítanak. Ez a tervek szerint mintegy 20 ezer ember elhelyezkedését segíti majd. 2008 elején a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő program indul, ennek keretében közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embernek nyújtanak majd foglalkozási lehetőséget. Erre a programra 16 milliárd forintot fordítanak majd.