Karácsonyi töltött pulykák 2.

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten a karácsonyi töltött pulyka készítésének módozatait mutatja be.
Vágólapra másolva!

Gesztenyés töltelék

Hozzávalók: 0,5 kg darált pulyka vagy sertéshús, 2 db vöröshagyma, 1 db francia kenyér, 0,4 kg gesztenye, 1 csomag petrezselyemzöld, 0,5 teáskanál kakukkfű, 0,5 teáskanál zsálya, 0,5 teáskanál őrölt bors, 0,3 kg mag nélküli szőlő, 4 teáskanál vaj, só

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd fonnyasszuk meg benne az összevágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a darált húst és pároljuk legalább 10 percig.
Tegyük egy nagy keverő tálba az összekockázott francia kenyeret, a megpárolt darált húst, a fűszereket és a szőlőt. A megtisztított, megfőzött, majd összetört gesztenyét is. Keverjük alaposan össze, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a befűszerezett pulykánkat.

Almás-hagymás töltelék

Egy serpenyőbe olvasszunk meg öt evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá három darab összevágott vöröshagymát és dinszteljük 5-6 percig. Egy nagy tálba tegyünk 8-10 szelet összekockázott fehér kenyeret, két evőkanál citrom levet, egy pohárnyi vágott mandulát, öntsük rá a megpárolt hagymát valamint két darab összekockázott savanykás almát és egy pohár száraz fehér bort. Fűszerezzük egy kávés kanál őrölt szerecsendióval, egy kávéskanál őrölt szegfűborssal. Keverjük össze, majd ezzel a töltelékkel töltsük meg a karácsonyi pulykánkat .

Krumplis töltelék

Húsz darab közepes burgonyát tisztítsunk meg, vágjuk fel kisebb darabokra. Tegyük egy lábasba, sózzuk és fűzzük puhára.
Három nagy vöröshagymát vágjunk össze finomra. Egy serpenyőben vajon pároljuk meg. Ha a burgonya megpuhult, szűrjük le és törjük össze. Adjuk hozzá a párolt hagymát, fűszerezzük sült pulyka fűszerkeverékkel és őrölt borssal. Ezzel a töltelékkel töltsük meg az ünnepi pulykánkat.

A tölteléktippek 8-9 kg-os pulykához adottak.