Új szabályok lesznek az építkezésben

Vágólapra másolva!
A családi házakhoz a jövő évtől nem kell kiviteli tervet készíteni, azok felépíthetők az engedélyezési tervből is - egyebek mellett ezt tartalmazza az építőipari kivitelezésről szóló rendelet tervezet, amely az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható.
Vágólapra másolva!

A jelenleg hatályos rövid rendelet csak a kivitelezést, a felelős műszaki vezető feladatait, valamint az építési napló vezetését szabályozza. Ehhez képest az új jogszabály nagyon aprólékosan megy végig az építési folyamaton, és írja le az egyes szereplők feladatait.

A tervezet részletesen meghatározza az építtető feladatait. Így például az ő kötelessége a tervező kiválasztása, az építésügyi hatóság által jóváhagyott tervben foglaltak betartása, a kivitelező kiválasztása, valamint a kivitelezés figyelemmel kísérése is. A tervezésnél új elem, hogy minden engedélyköteles építményre írásban kell megkötni a tervezési szerződést.

Három esetben - a nagy forgalmú, illetve tömegtartózkodásra szolgáló, továbbá jogszabály által energetika követelményt támasztó építmények esetén - tervellenőrnek kell átnéznie a kivitelezési dokumentációt. (Nagy forgalmú az építmény, ha a bejáratain át tíz perc alatt bármikor 300 főnél több halad át, tömegtartózkodásra pedig akkor szolgál egy építmény, ha bármelyik szintjén legalább 300 főt befogadó helyiség van.) Jelenleg két változat szerepel a rendeletben arra, hogy ki legyen a tervellenőr. Az első szerint az építésügyi hatóság végezné ezt a munkát fix tarifáért, míg a másodikban arra jogosított személy.

A felelős műszaki vezető irányítja az építési-szerelési munkát a munkahelyen. A tervezői művezető alkalmazása nem szükséges, de megengedi a tervezet. Hasonlóan választható az építési műszaki ellenőr alkalmazása is. Ez utóbbi az építtető bizalmi embere (számos európai országban a tervező a bizalmi személy, aki a tervezésre adott megbízással egyúttal a tervezői művezetést is vállalja).

A javaslat megmondja, hogy mikor elég a kivitelezéshez az engedélyezési dokumentáció, és mikor kell külön kivitelezési terveket készíteni (jelenleg minden engedélyköteles épülethez kiviteli tervet kell készíteni). Minden olyan lakóépületnél, amely pincéből, földszintből és tetőtérből áll, elég az építéshez az engedélyezési terv, feltéve, hogy nem tartozik a házhoz 200 négyzetméternél nagyobb pince. Szintén az engedélyezési tervből felépíthetők - egyebek mellett - a kisebb mezőgazdasági épületek, a kerítések és a játszóterek is.

A családi házaknál is egyszerűsített kivitelezési dokumentációt kell készíteni akkor, ha a födém monolit vasbetonból készül, vagy pedig az előre gyártott födém 6,6 méternél nagyobb falközt hidal át. Szintén egyszerűsített kiviteli terv kell akkor, ha a kazán nagyobb 30 kW-osnál, illetve az épület 7 kW-nál több villanyáramot fogyaszt. Minden egyéb esetben valamennyi munkarészre kiterjedő részletes kiviteli tervet kell készíteni.

A rendelet egyik melléklete mintát ad az építési naplóra. A szöveg pedig kimondja, hogy minden engedélyköteles épület kivitelezése során naplót kell vezetni úgy, hogy abba utólag bejegyzést tenni ne lehessen.

Az építtetőnek az építés kezdete előtt 15 nappal be kell jelentenie a kivitelezés megkezdését, az első fokú építésügyi hatóságnak. Ez a szabály minden engedélyköteles épületre vonatkozik, amennyiben a számított értéke meghaladja a 30 millió forintot.

Minden épület tulajdonosa köteles jó műszaki állapotban tartani a házát. Ennek dokumentálására szervizkönyvet lehet, illetve kell vezetni. Köteles a szervizkönyv vezetése a nagy forgalmú- és a tömegtartózkodásra szolgáló épületeknél. Más esetben a tulajdonos dönt arról hogy vezet-e ilyen könyvet. Amennyiben igen, akkor az energiatanúsítvány annak a melléklete lesz. A rendelet várhatóan jövő év január elsején lép életbe.