Vágólapra másolva!
E heti álomcsapatunkba mindössze egyetlen olyan futballista került be, aki nem címeres mezben, hanem klubcsapatában játszva nyújtott kiemelkedő teljesítményt: az ukrán Dmitrij Grisko. A többiek vagy a Copa Américán, az Ázsia Kupán vagy pedig az ifjúsági világbajnokságon remekeltek.

Kapus:

Radek Petr (Csehország): A csehek U20-as válogatottja bejutott a világbajnokságon a legjobb négy közé, és ebben kapusuk főszerepet vállalt. A kelet-európai együttes ugyanis a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is büntetőkkel nyert, és Petr a japánok ellen kettő, a spanyolok ellen pedig egy tizenegyest hárította.

Hátvédek:

Maicon (Brazília): A selecao óriási küzdelemben győzte le a Copa América elődöntőjében az uruguayi együttes, és a brazilok támadójátékában a jobbhátvéd Maicon a szokottnál is aktívabb volt. A bekk maga szerezte csapata első találatát, a második gólt pedig ő készítette elő egy pontos szabadrúgással.

Arturo Vidal (Chile): A chileiek ifjúsági válogatottja az egyik titkos esélyesnek számító Portugáliát búcsúztatta a korosztályos világbajnokság negyeddöntőjében. A dél-amerikai együttes csapatkapitánya, Arturo Vidal vezérletével lenullázta a luzitánok támadósorát, és a középhátvéd maga szerezte a mindent eldöntő találatot. A chileiek egyébként a negyeddöntőt is sikerrel vették, és még mindig nem kaptak gólt a tornán.

Dmitrij Grisko (ukrán, Csernomorec Odessza): Az odesszai gárda a hét végén az Intertotó-kupában lépett pályára, és az első mérkőzésen megszerzett kétgólos előnyét a belarusz Sahtar Szoligorszk elleni visszavágón megduplázta. A csapatból elsősorban a fiatal védő, Grisko emelkedett ki, aki alapfeladata ellátása mellett egy gólt is szerzett.

Salman Isa Ghuloom (Bahrein): Az Ázsia Kupán a bahreini csapat sem akart kimaradni a meglepetésekből, és a gárda az Indonézia ellen elszenvedett vereség után 2-1-re legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát. A győztes találatot az együttes támadó szellemű balhátvédje érte el, aki már a 2006-os vb-selejtezők során is a csapata legjobbja volt.

Középpályások:

Hawar Mulla Mohamed (Irak): Az Ázsia Kupa idei kiírása rengeteg meglepetést hozott, de a legnagyobb talán az ausztrálok pocsék szereplése. A nagy esélyesnek tartott auszik a múlt héten 3-1-es vereséget szenvedtek Irak ellen, amelynek legjobbja a találkozón a korábban az Apollon Limasszolban is megfordult Mohamed volt: a középpályás remek mezőnymunkája mellett egy pazar gólt is szerzett.

Dzsavad Nekunam (Irán): Az irániak két meccs után négy ponttal állnak csoportjukban a kontinensviadalon, pedig mind Üzbegisztán, mind Kína ellen hátrányba kerültek. Előbbi mérkőzést sikerült megfodítaniuk, a kínaiak ellen pedig kétgólos hátrányból egyenlítettek, köszönhetően nagy részben Nekunam teljesítményének, na meg a középpályás góljának.

Javier Mascherano (Argentína): Az albiceleste egészen a döntőig pazar játékot nyújtott a Copa Américán, a fináléban azonban kikapott a braziloktól, de ez legkevésbé sem Mascheranón múlt. A középpályás szokásához híven itt is rengeteg labdát szerzett, és nem ő tehetett arról, hogy a támadó részleg csődöt mondott.

Forrás: EPA

Andrés Guardado (Mexikó): Az El Tri végül bronzérmes lett a Copa Américán, ami nem rossz eredmény a mexikóiaktól, a torna egyik felfedezettje pedig a balszélső Guardado lett. A focista az argentinok elleni elődöntőn csapata egyik legjobbja volt, de balszerencséjére csak egy kapufáig jutott, a bronzmeccsen Uruguay ellen azonban csereként beállva is bombagólt szerzett.

Csatárok:

Erwin Hoffer (Ausztria): A sógorok U20-as válogatottja már elődöntősnek mondhatja magát a korosztályos világbajnokságon, és az osztrák csapat mind a nyolcaddöntőben, mind a negyeddöntőben egy cserecsatár góljának köszönhetően jutott tovább. Hoffer Gambia és Spanyolország ellen is a hajrában állt be, de mindkét alkalommal győztes találatot szerzett.

Forrás: EPA

Sergio Agüero (Argentína): Az ifjúsági világbajnokság egyik legnagyobb esélyesének tartott argentin csapat a negyeddöntőben a lengyelek ellen ugyan gyorsan hátrányba került, de a gárda ennek ellenére is simán nyerni tudott. A főszereplő Agüero volt, aki az első találatot megelőző akcióban még csak előkészítőként vett részt, de a másik két gólt maga szerezte - mindkettőt pazar egyéni alakítás után.

Copa-fölény a hét világválogatottjábanhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20070709-a-het-vilagvalogatottja==2007-julius-28.html