Nyolc órán át vigyorogni

Vágólapra másolva!
"Ha nincs munka, akkor kezdődik a stressz" - mondta az [origo]-nak egy építkezésen melózó férfi, aki szerint egyáltalán nem stresszes a munkája, sőt, megvan a napfényes oldala is, például a cigiszünet bármikor megengedett. Tapasztalataink szerint a kenyéradók csak elvétve törekszenek a stressz enyhítésére, pedig az ÁNTSZ egyik intézménye pályázatot hirdetett a legemberibb munkahely jutalmazására. Eddig 40 cég érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy próbálkozzon. Keressük az ország legnyugisabb és leghúzósabb munkahelyét. Írjon nekünk üdv- és rémtörténeteket!
Vágólapra másolva!

Zenét hallgattatnak a dolgozókkal, az alkalmazottak beleszólhatnak a menübe, mindenki kap gyümölcsöt - a hazai vállalatok többek között ilyen ötletekkel jelentkeztek arra a szívbarát munkahely pályázatra, amelyet az ÁNTSZ-hez tartozó Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) írt ki. Az idén először meghirdetett pályázat nem támaszt rendkívüli követelményeket: bármely vállalat jelentkezhet, amely tett valamit annak érdekében, hogy a dolgozok étkezése jobb legyen, csökkenjen a munkahelyi stressz, valamint mozogjanak is a munkatársak.

Ráadásul az OEFI csak a győzteseknél ellenőrzi, hogy léteznek-e a pályázatban felsorolt lehetőségek. Monspart Sarolta, az OEFI életmód osztályának vezetője szerint az elsőre semmitmondónak tűnő pályázat lényege, hogy ráirányítsa a cégek figyelmét, a stresszmentes munka nemcsak a dolgozó, hanem a munkaadó érdeke is.

Ha jobb a hangulat a munkahelyen, nő a teljesítmény is - tette hozzá Monspart, aki szerint valószínűleg hosszú éveknek kell eltelnie, amíg ezen a téren komoly eredményt tudnak felmutatni a hazai cégek. A kezdetleges állapotokat jelzi, hogy a több ezer hazai cég közül eddig mindössze 40 jelentkezett a pályázatra.

Ebéd vagy izmok

"Ha nem tudnak fizetni, legtöbbször azt ismételgetik, hogy rablók vagyunk" - mondta az [origo]-nak egy belvárosi üvegfalú irodaház harmadik emeletén található jelzálogintézet munkatársa. Náluk a pluszjuttatások között sportlehetőség nem szerepel, legfeljebb ebédjegy helyett lehet konditerem bérletet igényelni.

A dolgot csak tetézi, hogy szerinte az ügyfelek nagy része problémás alak, ráadásul minden egyes ügyfél ügye más megoldást igényel. Ennek ellenére konfliktuskezelő tréningen se voltak soha, ha pedig késnek a munkával, komoly leszúrásban van részük. Az asszony szerint a munkahelyi megpróbáltatásokat leginkább a munka utáni összejövetelekkel próbálják oldani.

"A legkeményebb, hogy nyolc órán át kell vigyorogni" - mondta egy két éve gyorsétteremben dolgozó, 20 év körüli pultos lány. Az étterem az egész nap álldogáló munkatársak számára semmilyen sportolási vagy mozgási lehetőséget nem biztosít. "De jó a csapat, segítjük egymást" - bizakodott az egyetem mellett dolgozó lány, aki szerint a 20 perces ebédszünetek mellett úgy lehet kibekkelni az egészet, hogy néha besegítenek egymásnak, így van idő kiszaladni egy cigire.

"Ha nincs munka, akkor kezdődik a stressz" - helyezte más megvilágításba a problémát egy pesti épület felújításán dolgozó férfi, akinek a munkakörülményekre se volt egyetlen rossza szava sem. Az állványzatot építő munkás a pluszjuttatások között említette, hogy mindig van idő rágyújtani, és a túlórát is kifizetik rendesen. Szerinte nem megterhelő a nyomás, ha szorít a határidő, akkor egyszerűen belehúznak. "A gondokat otthon kell hagyni, itt nyomni kell" - tette hozzá az építőmunkás, aki a szerint a létbizonytalanság jóval nagyobb gond, mint a munkahelyi feszültség.

A legideálisabb körülményeket az általunk felkeresett munkahelyek közül - ráerősítve a közszférával kapcsolatos sztreotípiákra - egy kerületi önkormányzat biztosította a dolgozóknak. A közszolgák ingyen járhatnak a kerület sportcsarnokába, kondibérletet igényelhetnek, a helyi büfé pedig olyan ételt rendel, amilyet a dolgozók kérnek. Az egyik munkatárs szerint csak az ügyfélszolgálat számít kemény darálónak. Az ott robotolókat viszont felkészítik az állandó stresszre, tréningekkel tartják formában őket. A többieknek viszont "nyugis, kiszámítható munkahely" az önkormányzat.

Tud rosszabbat?

Hallott már béllapátolásról szóló legendákat? Esetleg tud olyan munkahelyet, ahol igazán csak a dolgozó számít? Az [origo] a munkehelyek poklát és paradicsomát keresi. Tessék panaszkodni vagy lelkendezni! A saját tapasztalat előny, de jöhetnek a "hallottam olyat" típusú levelek is. Ha úgy érzi, hogy az ország leglehúzóbb vagy épp leglelkesítőbb helyén dolgozik, írjon levelet a hirek@origo.hu címre Meló tárggyal! A toplistákat összesítjük.