Októbertől újra jön a diákhitel

Vágólapra másolva!
Sietniük kell azoknak a diákoknak, akik most vesznek fel először diákhitelt, mert legkésőbb szeptember 15-ig le kell adniuk az igénylést ahhoz, hogy az októberi első utalást már ők is a folyószámlájukon lássák. Az igénylés és a törlesztés feltételei idén nem változtak, 2001 óta 235 ezren vettek fel ilyen hitelt.
Vágólapra másolva!

A diákhitelt egyszerű felvenni, hiszen nem kell hozzá sem jövedelem, sem kezes, ráadásul bármire elkölthető. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy előbb-utóbb vissza kell fizetni, hacsak nem szeretné rögtön a BAR-listán találni magát a frissdiplomás. Éppen ezért a hitel mellett/helyett érdemes munkával is pénzhez jutni a tanulmányi évek alatt.

A 2007/2008-as tanév első félévében nem változnak a diákhitel felvehető összegei. Továbbra is havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsön közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók pedig havi 40 ezer forintot is kérhetnek. A kamat 2007. december 31-ig évi 9,5 százalék. Az október 15-i első kifizetéshez az új igényléseket legkésőbb szeptember 15-ig lehet leadni a kijelölt postákon és bankfiókokban.

Hitelre jogosultak

A kölcsönt felveheti államilag támogatott és költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul. A jogosultság feltétele továbbá 40 év alatti életkor, magyar állampolgárság vagy menekülti státusz, illetve letelepedési vagy bevándorlási engedély, vagy uniós állampolgárság.

Nem vehet fel diákhitelt, akinek korábban kötött kölcsönszerződése megszűnt és tartozását nem fizette meg. Két diákhitel-szerződése senkinek sem lehet, mindenki kizárólag egy kölcsönszerződéssel rendelkezhet.

Az a magyar diák is felveheti a diákhitelt, aki az Európai Gazdasági Térségben működő felsőoktatási intézményben tanul, és olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad. A külföldön tanuló diák félévente egy összegben juthat hozzá a kölcsönéhez. Az őszi szemeszterben október 31-ig, a tavaszi szemeszterben március 31-ig igényelheti a hitelt.

Folyósítási idő, kamat

A hitelt 10 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Amennyiben egységes osztatlan képzésben vesz részt a hallgató és a képzési idő meghaladja a 10 félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

A kölcsönt havonta részletekben, vagy tanulmányi félévenként egy összegben lehet felvenni. Aki félévente egy összegben igényli a kölcsönt, az egy összegben kapja meg a teljes szemeszterre jutó, 5 havi diákhitelt.

A kamat változó (jelenleg 9,5 százalék). Az aktuális kamat minden naptári félév első napjától érvényes. A Diákhitel Központ a naptári félév előtt legalább hét nappal hirdetményként közzé teszi a kamatot két országos napilapban, a honlapján és a felsőoktatási intézményekben is.

Igénylés, folyósítás

A diákhitel első folyósításának időpontja az őszi szemeszterben október 15-e, a tavaszi szemeszterben március 15-e. Aki már a félév első utalásakor szeretne pénzt kapni, legkésőbb szeptember 15-ig, a tavaszi félévben február 15-ig adja le hiteligénylését. Egyébként a hitel igénylésének határideje az őszi félévben december 15-e, a tavaszi félévben pedig május 15-e. Aki a határidőt követően igényel hitelt, csak a következő tanulmányi félévben kaphat kölcsönt.

A hiteligényléshez szükséges személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány), lakcímkártya, adóigazolvány.

Az igényléséhez és az egyes adatváltozások bejelentéséhez szükséges nyomtatványokat a nagyobb postahivatalokban, az együttműködő bankok, takarékszövetkezetek fiókjaiban lehet beszerezni. A Magyar Posta értékesíti a hiteligénylési- és a módosító adatlapokat, valamint átveszi a kitöltött nyomtatványokat is. A diákhitel-ügyintézésre kijelölt fiókok listája és a pénzintézetek által nyújtott kedvezmények a Diákhitel Központ honlapjáról letölthetők.

A hitel folyósításának feltétele, hogy az igénylő az adott képzési időszakra beiratkozzon/bejelentkezzen a felsőoktatási intézménybe. A kölcsönszerződés megkötése után ezért a Diákhitel Központ ellenőrzi a hallgatói jogviszonyt. A kölcsönszerződés csak akkor lép hatályba, ha a felsőoktatási intézmény visszaigazolja a hallgatói jogviszony fennállását.

Törlesztés és elmulasztása

A visszafizetést nem azonnal a hitelfelvétel után kell megkezdeni, hanem a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb az adós 40. életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától. A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a kötelező törlesztő részletet a minimálbér alapján határozzák meg. Az ebben az időszakban fizetendő összeg az előző évben október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka (aki a legmagasabb, havi 40.000 forintos összeget vette fel, annak a minimálbér 8 százalékával kell számolnia). A törlesztés harmadik évétől kezdve a törlesztő részlet kiszámításának alapja a két évvel azelőtti jövedelem. Mivel a törlesztő részlet nagysága minden évben változhat, a következő évben esedékes havi összegekről minden év december 15-ig értesíti a Diákhitel Központ az adóst.

A jövedelemarányos törlesztésnél a törlesztő részlet megállapításához szükséges jövedelemadatokat az APEH szolgáltatja a Diákhitel Központnak.

A Diákhitel futamideje alatt bármikor fizethető a kötelező törlesztő részleten felül nagyobb összeg. Az előtörlesztésekre külön költséget nem számítanak fel. Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ezáltal csökkenthető a visszafizetés futamideje is.

Ha késve érkezik a Diákhitel Központ számlájára a kötelező törlesztő részlet, vagy elmarad a befizetés, akkor késedelmi kamatot számítanak fel, legalább 12 havi törlesztő részlet elmaradása után pedig azonnali hatállyal felmondják a szerződést, ezzel a teljes tartozást egy összegben - 8 napon belül- kell megfizetni. A határidő eredménytelen letelte után a tartozást az adóhatóság hajtja be. Azzal a következménnyel is számolni kell, hogy az adós bekerülhet a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (közismert nevén BAR-listára), így más típusú (például lakásvásárlási) hitelt sem tud felvenni.