Ezreket hallgattak ki Mianmarban

Vágólapra másolva!
Hivatalos tájékoztatás szerint már közel 3000 ember járta meg a mianmari börtönöket, ahol kihallgatták őket a szeptemberi tiltakozásokkal kapcsolatban. Közülük 500-an még őrizetben vannak. A szabadon bocsátottakkal pedig aláíratnak egy papírt, amelyben állítólag megígérik: nem vesznek részt újabb tüntetéseken.
Vágólapra másolva!

Tovább folyik a mianmari tiltakozók elleni hajtóvadászat a délkelet-ázsiai országban. A katonai rezsim elleni tüntetések szervezőit és résztvevőit szisztematikusan kutatják fel a hatóságok. Az egyik kormánylap - a Mianmar Új Fénye - szerint már 2927 embert vettek őrizetbe a megmozdulások kezdete óta. Közülük 500-an továbbra is letartóztatásban vannak. Október 8-án még csupán 800 őrizetbe vételről számolt be a vezetés.

A hivatalos mianmari tájékoztatás szerint behívják és kihallgatják a szeptemberi megmozdulások résztvevőit, és "akiket szükséges, szabadon bocsátják". A szabadon engedett emberekel ígéretet íratnak alá a hatóságok, de azt nem közölték, hogy ez mit takar. A BBC szerint feltehetően azt ígértetik meg velük, hogy nem vesznek részt újabb megmozdulásokban.

A mianmari vezetést komoly nemzetközi kritikák érték a tiltakozások leverése miatt. A kormányzat szerint tíz ember vesztette életét az események során, ám sokak szerint ez a szám jóval magasabb, és aggasztónak tartjákl az őrizetbe vett százak sorsát is. Hétfőn az ENSZ egyik küldötte különösen nyugtalanítónak nevezte a letartóztatásokat.

Nem hatnak ugyanakkor a bevezetett szankciók, jóllehet az EU és az USA is erősítette ezeket az országgal szemben, ám sem Mianmar legfontosabb kereskedelmi partnerei - Kína és India -, sem a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (Asean) nem tervez hasonlókat.

Nem véletlen, hogy a mianmari vezetés magabiztos. Kedden közölték, nincs napirenden a politikai berendezkedés megváltoztatása, és semmi szükség az ENSZ beavatkozására, mivel az események nem veszélyeztetik a térség biztonságát.