122. Lendvay Márk - Baotou, Kína

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Lendvay Márk mesél Baotouról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Végzősként láttam azt a lehetőséget, hogy eljöhetnék Kínába oktató pilótának, sokkal jobb fizetéssel, mint amit bárhol máshol kapnék ugyanezért a munkáért. Mivel még soha nem éltem Kínában, azt gondoltam: miért ne? Így 2006 májusában Oklahoma államból áttelepültem Kínába.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Kínának az egyik legérdektelenebb részére kerültem, Belső-Mongólia tartományba, és ennek a tartománynak is a legnagyobb és legszürkébb iparvárosába, Baotouba. A város neve mongol nyelven valami olyasmit jelent, hogy a hely, ahol szarvasok találkoznak, és erre a helyiek nagyon büszkék. Megjegyzem, az erőműveken és széntelepeken nem sok szarvastalálkozásra alkalmas hely van. Ami nagyon jó itt, Kína többi részéhez viszonyítva, hogy az uralkodó széláramlatnak köszönhetően nagyon gyakori itt a kristálytiszta kék ég és a friss levegő. Ez nagyon sokat számít az embernek egy idő után.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mivel már egy ideje nem élek otthon, ezért minden. Szeretem Magyarországot.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Attól függ, mikor kérdeznek. Első szerződésem lejártakor annyira elegem volt ebből az országból, hogy a válaszom a frappáns "semmi, gyűlölöm Kínát" lett volna. Most, hogy plusz két hónapra visszajöttem, és tudom, hogy mikor fogok eljönni innen, nagyon sok minden. Az emberek, a sarki fűszeres, a két kedvenc kajáldám az utcában: "Quick guy" és a "Crazylady noodle place", a masszázsszalonok, az ázsiai nők, az expat életforma, a munkatársak a világ minden tájáról, és az, hogy nem érdekel senkit, hogy ki mit hord és mit csinál. Az ázsiai nőket említettem már?

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az ország eléggé meg van osztva társadalmilag, erre a legjobb példa, amikor a drága luxusautó megelőz egy összetákolt szamárfogatot, amin éppen moslékot szállítanak. Ehhez képest a bűnözés szintje meglehetősen alacsony, és a vandalizmus szinte nem ismert. Azt érzem, hogy az emberek nem elégedetlenek, jól érzik magukat a bőrükben, és nagyon egyszerű dolgokkal elszórakoznak. Én a munkahelyem butaságaitól eltekintve nagyon nyugodt vagyok itt, és ez valószínű a körülöttem lévő embereknek is köszönhető. Az egy más kérdés, hogy amikor kinézek reggel az ablakon, egy hőerőmű kéményét látom, és amikor kimegyek az utcára, egy szemétdombra emlékeztető látvány és szag fogad.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Mivel mindenki oda parkol, ahova akar, teljesen rendszertelenül, ezért ingyenes, a biciklimegőrzés azt hiszem, 22 forint. A buszjegy szintén 22 forint, a mozi az meglehetősen drága, (kétmilliós városunkban tudomásom szerint három mozi van) kb. 900 forint lehet, sört 25 és 1200 forint között lehet kapni.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Néhány kollégám albérlete (teljesen új luxuslakások, három szoba) 44 000 forint havonta. Ezt a helyiek 85 százaléka nem tudja kifizetni.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel a cég fizeti a szállodát, ezért csak ételre kell költenem. 80 000 forintból nagyon jól meg lehet élni, és ebben benne vannak a luxuscikkek is, mint például masszázs, fürdőházak, elegáns és drága éttermek. Ez az összeg jelentősen megnő, ha vágyom a civilizációra és kiruccanok Pekingbe egy hétvégére. Mostanában nosztalgiázom, ezért kínait eszem a legtöbbet, és repülni is lehet (nincs más huncutságra idő), szóval napi átlag kiadásom kb. 1000 forint. A legtöbb helyi havi 20 000 forintból él. Én most a decemberi európai munkakezdésemre gyűjtök, furcsa felnőttes dolgokra, mint például lakásbérlet, autórészlet stb.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Teljes mértékben. Néha még most sem hiszem el, hogy repülök, és még két év oktatás után is vannak olyan napok, amikor elcsodálkozom, hogy milyen érdekes, hogy a növendék tőlem várja, hogy tanítsam meg repülni. Szeretek oktatni, de nagyon várom az új kihívást, amit a nagy gép hoz decemberben.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mint egy szanatórium. Kb. tízkor felkelek, elbóklászok a szobámban, megyek vegyülni a helyiekkel ebéd- és gyümölcsvásárlás formájában, majd egykor jön a busz, ami munkába visz. A reptéren repülök, ami néha nem sikerül, mivel a légierő, a légi irányítás, a permetezők, a pályaellenőrzők, a gépszerelők vagy a diszpécserek általában kitalálnak valami újat, hogy éppen miért nem lehet felszállni. Azért a legtöbbször megy a munka, és átlagban napi négy órát tudok repülni. Nagyon kellemes, aktív pihenésnek mondanám.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Igazából nem tartok semmitől, jelenleg, minden rendben van most az életemmel. Abban reménykedem, hogy az új állásomban lesz azért időm meglátogatni az Egyesült Államokban élő ismerőseimet, és el tudok majd menni búvárkodni. És azt is nagyon remélem, hogy olyan lakást tudok szerezni az új bázisomon, amiből tudom nézni a teherhajókat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Megyünk a hétvégén Pekingbe lazítani meg vásárolni, hol lehet sajtot kapni, hova menjünk enni (az örök favorit).

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A párt kihelyezett ellenőrei meglátogatták Baotou kettes számú általános iskoláját, és mindent rendben találtak. Baotouban az ipari termelés már a harmadik évben is óriási fejlődést mutat. És ehhez hasonló nyalánkságok. Éljen a párt!

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A helyiek számára minden: alvás, az utcán való sakkozás, reggelente hátrafelé járás közben rádiózás, műanyag kardokkal való edzés a parkokban, vagy csak egyszerűen guggolás az utcán és cigarettázás vagy evés. Irigylem, hogy milyen könnyen elvannak. Nekünk imperialista megszállóknak persze semmi sem elég jó. Én olvasni szoktam, számítógépezni, sétálni és pilótákat oktatni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nekem eléggé összefolynak a napok, ezért általában nem veszem észre a szombat estét. De akinek igénye van rá, annak rengeteg a lehetőség: kínai diszkók öt évvel ezelőtti zenékkel, hangos karaokebárok, utcán való guggolással egybekötött cigarettázás, és persze a fürdőházak, bordélyok és masszázsszalonok.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Az én esetemben ez olyan kérdés, hogy akarom-e, hogy a gyerekeim dohányozzanak. Azt mondanám nekik, hogy nem egészséges, de ha nagyon akarják, akkor hajrá.

<