Kétszáz európai légicég veri át utasait

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egy friss tanulmánya szerint legalább 200 európai légitársaság félrevezeti az utasokat a honlapján keresztül. A legtöbb esetben az adók és illetékek feltüntetése hibás, de néhány légifuvarozó nem tájékoztatja az utasokat az aktuálisan legolcsóbb árakról - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

A jelentésben egyetlen légitársaságot sem neveznek nevén, éppen azért, hogy a cégeknek legyen lehetőségük a hibák kijavítására. Az elmúlt hónapban a spanyol hatóságok jelentették be, hogy hét légitársaság honlapján - köztük a Ryanairén félrevezető információkat találtak.

Az Európai Bizottság akár fel is szólíthatja a vétkes légitársaságok a honlapok megszűntetésére, amennyiben nem történik pozitív változás. A felmérés elkészítésében 15 uniós ország szakhatóságai vettek részt és szeptember végén egy hétvégén vizsgálták meg az összes weboldalt. A mintegy 400 vizsgált honlap közel felénél találtak szabálytalanságokat.

A legtöbb esetben olyan árakat tüntettek fel a cégek, amelyekben nem szerepeltek a különböző adók és illetékek, sok esetben az ingyenes jegyek igazából nem voltak ingyenesek, máshol pedig a jegy megvásárlásakor a biztosítás megkötését is kötelezően írták elő az utasoknak.

Az október spanyolországi vizsgálat kiderítette, hogy 12 légitársaságból hét vétett a szabályok ellen, köztük a legnagyobb európai fapados, a Ryanair, a spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia, vagy a Vueling és a Spanair. Nagy-Britanniában 13 légitársaság ellen léptettek életbe szankciókat, miután kiderült, hogy az adókat, üzemanyagfelárakat és egyéb költségeket nem tüntették fel a jegyárakban.

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint a legrosszabbak a belga légicégek voltak: 48 légitársaságból 46-nál találtak szabálysértést, legjobban pedig az osztrák légifuvarozók teljesítettek, az Ausztriában működő 20 légitársaság közül egy sem vezette félre utasait a honlapján keresztül - írja a BBC News.