A magyarok dolgoznak legkevesebbet vasárnap

Vágólapra másolva!
Magyarországon dolgoznak európai összehasonlításban a legkisebb arányban vasárnap is rendszeresen a munkavállalók - derül ki a kölni Institut der deutschen Wirtschaft (IW) kutatóintézet összeállításából.   
Vágólapra másolva!

A felmérésből kiderül: a legtöbben Szlovákiában dolgoznak a hét utolsó napján, háromszor annyian, mint hazánkban. Magyarországon ennek ellenére is komoly törekvések vannak a vasárnapi munkavégzés további korlátozására.

A vasárnapi munkavégzés egyébként más európai államokban is vita tárgya. Berlinben az egyházak képviselői azt kifogásolják, hogy az adventi időszakban a hét utolsó napján is nyitva lehetnek a boltok. A fő európai tendencia azonban inkább a nyitva tartás fokozatos liberalizálása. Franciaországban nemrég ígérte meg a fogyasztóvédelmi miniszter, hogy enyhítik a hétnapos munkahétre vonatkozó tilalmat. Németországban tavaly több helyütt engedélyezték a korábban tiltott vasárnapi nyitva tartást. Finnországban a vasárnapi üzlet-nyitvatartási tilalmat a nyári időszakra oldották fel a 400 négyzetméternél nagyobb boltok esetében - a kisebbek más évszakban is kinyithatnak a hét utolsó napján. Nagy-Britanniában is az alapterület a döntő: ott a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva, a kisebbek bármennyi ideig - derül ki a Világgazdaság összeállításából.