135. Balla Zsuzsí - Bangalore, India

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiából, Bangalore városából ír Balla Zsúzsí.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 januárjában érkeztem, egy előzetes, féléves felkészülés után, Budapestről. Egyszer csak bekattantam, és azt éreztem: "Nekem mennem kell Indiába!". Biztos voltam benne, hogy véghez viszem, holott akkor még nem tudtam pontosan, hogyan. Szabadúszó sminkesként aránylag könnyű helyzetben voltam ahhoz, hogy megteremtsem a lehetőséget.

Az első egy hónapban bejártam pár híres, turisták által sűrűn látogatott helyet, melyeket nem lehet kihagyni, ha már ez ember Indiába vetődött. Aztán letelepedtem a dél-indiai Bangalore-ban. Még a felkészülés alatt, interneten összebarátkoztam egy nagyon kedves és segítőkész fiatal, chiptervező sráccal, aki azóta is a legjobb barátom. Az utóbbi időben, egy szépségszalonban sminkelek, és egy étteremben tanulom a tandoori szakácsművészetet.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
India a nagy ellentétek és lehetőségek országa, nem olyan, mint sokan gondoljak a szegénységet illetően. Nagyon könnyen, és nagyon mocskosul is meg lehet gazdagodni, (vagy legalábbis egyszerűen megélni), ha az embernek van egy remek, új, eladható ötlete, érzéke az üzlethez. Viszont borzasztó lassú az ügyintézés, a lakosság néha növénytempóval és nyámnyila hozzáállással menedzseli a dolgokat. Könnyű munkát szerezni, még ha keveset is fizetnek, utálnak tehetetlennek lenni. Borzasztóan nagy a légszennyezettség, lehet, hogy ezért is, az átlag elérhető életkor 50-60 év, a népesség túlnyomó többsége nagyon fiatal, itt Bangalore-ban jól is képzettek, főleg IT területen. Több százmillió ember - bár igen erős akcentussal - beszéli az angolt, szinte mindenki megérti, bármit is szeretnél elmagyarázni. A külföldiekkel kicsit előítéletesek, gyarló erkölcsi nézeteiket illetően, de ha megismerik az illetőt, könnyedén befogadják és szeretik. A családnak, különösen a nőknek, nagyon fontos szerepe van, elsődleges helyen állnak. A legtöbb házasság rendezett, nem szerelmi és egy életen át tart. Jellemzően nincs szex házasság előtt, és a megcsalás is igen ritka, nagyon elítélt dolog. Vallásosak, kedvesek és lehet velük humorizálni, alkudozni!

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról a Túró Rudi hiányzik! És persze a szeretteim elsősorban.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az időjárás eszméletlen jó itt! Tulajdonképpen majdnem minden hiányozna, ha eljönnék, a színek, az illatok, a közlekedés, az összevisszaság, az emberek, stb.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Legtöbben a középosztályból kerülnek ki, ők jobbára kiegyensúlyozottak, nem látszanak depressziósnak, gyagyásnak, boldogtalannak. Megpróbálják kihozni a helyzetükből a maximumot.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 5 rúpia (22 forint), 15 rúpia egy napra (66 forint). Egy buszjegy, a busz minőségétől és távolságtól függően 2 rúpia (9 forint) egy megállóra, szuper légkondis, zenés Volvo-buszon 24 órára 50 rúpia (220 forint). Az átlag ár 30 rúpia (132 forint) egy napra, korlátlanul minden járatra. Egy mozijegy 100-200 rúpia (440-880 forint), ez utóbbi csúcsidőben. Egy csésze kávé a helyi shopban 2 rúpia (9 forint), nyugati kávézóban 50 rúpia (220 forint), de akkor extrákkal tarkítva. Egy sör 17 rúpiától (75 forint) kezdődik, de luxus pubokban lehet európai ára is.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Két hálószobás lakás havi bérlete, nagyon jó környéken 4000-15 000 rúpia (17 600-66 000 forint), plusz tíz hónap kaució.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Egyelőre csak élvezem, hogy itt élhetek, nem spórolok, csak élményeket és tapasztalatokat szerzek. A későbbiekben egy saját szalonra fogok gyűjteni. Hogy mit jelent magamra költeni, az relatív, de kb. 20 000 rúpiát (88 000 forint) havonta biztos.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, nagyon szeretek alkotni, és ehhez a szakmámban az emberek arcát (és körmét) használom felületnek. Ennek rajtam kívül is mindenki örül, hisz azért jönnek, hogy kapjanak, ezt pedig az esetek 95 százalékában sikerül is felülmúlni, hisz a vártnál többet kapnak, és vidáman távoznak. A maradék 5 százalék, csupán csak megkapja, amiért jött, minden extra nélkül. Csalódottnak senki nem nevezhető, így én is boldog vagyok, hogy az lehetek, aki vagyok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt az ember nem szembesül nap, mint nap azzal, hogy mennyivel jut kevesebb. Ha bárkinek problémája van, nem nagyon látszik rajta, megoldja, vagy elsimul magától. Egészen békések, segítőkészek és mókásak tudnak lenni a legtöbb helyzetben. Ünneplik az adott alkalmakat, hisznek benne, hogy minden jól alakul.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tulajdonképpen nem tartok semmitől. Amiben reménykedem, hogy sikerül egy saját szalont nyitnom, sikeres lesz, és egy békés, vidám életet élhetek itt, hisz már otthonomnak tekintem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nincs olyan téma jelenleg, ami túlzott érdeklődést, figyelmet vív ki. Amiről sokat beszelünk, az az egészség, a család, az indiai mitológia, nagyon érdekes a hit, az emberek mentalitása, különbségek kultúrák, habitusok közt, az emberi természet, mozi, zene.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A címlapon a legújabb bollywoodi mozifilm, az Om Shanti Om sikere, és a főszereplők (élen Shah Rukh Khan) találhatók.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szabadidőmben képeket is festek, netezem, konditerembe járok, barátokkal, ismerősökkel találkozom, különböző kultúrák, tájak étkeit kóstolgatom, és üzletekben nézelődöm.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A szórakozási lehetőségek hasonlóak a magyarhoz. Vannak játéktermek (családoknak is), bowlingtermek, pubok, kávézók, diszkók, és minden hónapban több fesztivál. Az egyik legelterjedtebb a mozizás, plázázás a fiatalok körében. (A csajokon csak a szemüket legeltetik a fickók, ennél többet nem szoktak.)

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, nagyon szeretném, ha utódaim Indiában nőnének fel, és nem szembesülnének már gyermekként a világ borzalmaival, erkölcsi fertőjével. Ide, mintha lassabban érne el. Az oktatást megkaphatják helyben, világszínvonalon is, de egy európai egyetemen másfajta tapasztalatokat is gyűjthetnének felnőttként.

<