Hiánycikk lehet az alma Európában

Vágólapra másolva!
A lengyelországi és a magyarországi gyenge almatermés jelentős problémát okoz az osztrák almafeldolgozóknak. Az ágazat kiemelten importfüggő, mivel a honi termesztők a fogyasztásra szánt gyümölcs termesztésére szakosodtak, így nem képesek kiszolgálni a feldolgozóipart - írja a Világgazdaság. Almából hiány lehet egész Európában is.
Vágólapra másolva!

Az osztrák piac legnagyobb beszállítójának számító lengyel és magyar piacon az idén 50-80 százalékkal csökkent a termés a szárazság és a fagykárok miatt. A világ legnagyobb almaexportőrének számító Kínában pedig ötödével esett a termelés, ez a világpiacon 4 millió tonnát meghaladó hiányt generált.

Mialatt a kínálat csökken, a kereslet egyre nő. Kelet-Európa évről évre mind nagyobb mennyiséget fogyaszt, ennek jó része nem a feldolgozóiparba, hanem a lakosság asztalára kerül. A gyümölcslégyártók ezért jelentős áremelkedéssel számolnak. S ahelyett, hogy helyben hasznosítanák a megtermelt gyümölcsöt, világszerte több száz kilométert szállítják, fölös költségeket előidézve ezzel - hangsúlyozza Stephan Büttner, az Ybbstaler elnöke. Üzeme az Agrana mellett Európa legnagyobb almafeldolgozója. Az idén mindkét vállalat leállította kelet-európai feldolgozását, a gyenge termésre hivatkozva. Az Agrana szóvivője, Doris Schober a Der Standardnak elmondta: Európában hozzávetőleg 150 ezer tonna alma hiányzik.

A drágulás várhatóan olyan vállalatokat érint majd, mint a Rauch, a Pfanner, a Spitz és az Eckes-Granini; ezek valószínűleg az ár továbbhárítására kényszerülnek. Az almalé kiskereskedelmi ára várhatóan a literenkénti 25-ről 30 eurócentre emelkedik.

A piaci érintettek úgy vélik, a feldolgozásra szánt gyümölcs mellett a friss alma is drágul a közeljövőben. Annak ellenére, hogy Ausztriában tavalyhoz képest 23 százalékkal, 223 ezer tonnára emelkedett az almatermelés, Kelet-Európában meglehetősen szerény volt a termésátlag. Az osztrák termés 75 százalékát felvásárló Steiermark a gyümölcs 50 százalékát exportálja, ugyanakkor a külpiaci hiány miatt kisebb mennyiségnek kell kielégíteni az európai almakeresletet.

A siófoki Sió-Eckes (SE) Kft. számára a gyenge gyümölcstermés ellenére nem okoz gondot az alapanyag-beszerzés - közölték a Világgazdasággal a cég illetékesei. A 25 százalék körüli részesedéssel piacvezető pozíciót betöltő hazai vállalat megfelelő szervezéssel és termelői kapcsolattartással teszi biztonságosabbá az alapanyag-ellátást. A korábbi nyilatkozatok szerint a német Eckes-Granini tulajdonában lévő társaság nyers gyümölcsből összesen 12-13 ezer tonnát dolgoz fel az idén, és a felhasználás folyamatos bővülésével számol.