Zuhanórepülésben a britek pénze

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebbet ér a fontsterling, és a folyamat tartósnak ígérkezik idén. Az angol királynő portréjával díszített deviza árfolyama két éve még több, mint 400 forintot ért, de most már alig adnak érte többet 330 forintnál, az euróval szemben pedig még soha nem volt ilyen gyenge. A leértékelődést a gazdasági problémák okozzák, és az összképen az export számára kedvező hatások csak alig javítanak.
Vágólapra másolva!

A brit gazdaság idei kilátásai miatt úgy tűnik, komoly nyomás alá kerülhet a font 2008-ban. Míg tavaly Nagy-Britannia gazdasága még 3 százalékkal bővült, idén valószínűleg már csak 2 százalék körüli mértékben nő. A brit gazdasági lassulás egyik elsőszámú mutatójának a font gyengülését tartják. Igaz, ezt eddig elég jól elleplezte az, hogy a dollárral szemben viszonylag erősnek mutatkozott - de csak azért, mert az USA devizája még többet veszített az értékéből.

Az utóbbi időben viszont a font a dollárral szemben is gyengült, míg az euróval szemben már nyár óta esik. A trend pedig nem törik meg idén sem - legalábbis ezt állítja például a HSBC vezető árfolyamszakértője is, aki szerint 2008 végére a font mintegy 8 százalékot gyengül a dollárral szemben. A font/dollár átváltási arány így a jelenlegi 1,97595-ről 1,83-ra csökkenhet, és az euróval szemben is új mélységbe jut majd - véli David Bloom.

A mélyrepülés egyik magyarázata, hogy a piacok alacsonyabb kamatokra számítanak, ahogyan a Bank of England (BoE) a hitelválság okozta árfolyamesés fékezéséért küzd. Decemberben negyed százalékponttal csökkent az irányadó brit kamat, és a várakozások szerint a jegybank legalább további két ízben nyúl még a kamatvágás eszközéhez. Mindemellett a devizakereskedők nem csak a kamatkülönbségeket nézik, hanem igyekeznek felmérni az egyes gazdaságok egészségét is, a font pedig az átértékelés kockázatával szembesülhet - akkor is, ha a rekord ütemű növekedés erős alapokon nyugszik.

Kiszolgáltatva

Nagy-Britannia gazdasága erősen függ az Egyesült Államokétól, ezért az európai országoknál jobban megszenvedi a még mindig tartó hitelválságot. A lakáspiac túlértékeltnek bizonyult, a belső fogyasztás csökken (a Marks & Spencer, Nagy-Britannia legnagyobb ruházati kiskereskedője nagy forgalomcsökkenésről számolt be), a kereskedelmi deficit pedig hízik, vagyis a brit gazdaság szélsőségesen a fogyasztói költésekre utalt - akárcsak az amerikai.

A tátongó áruforgalmi hiányt (ami a népességhez viszonyítva még nagyobb, mint az amerikai adat) részben ellensúlyozza a szolgáltatások többlete - ám ennek nagy részét az a pénzügyi szektor adja, amely leginkább ki van téve a hitelválság következményeinek. A brit gazdaságnak pedig hozzávetőleg a tizedét teszi ki a financiális szektor.

Az euró/font jegyzés

Forrás: TDCfinancial

Forrás: TDCfinancial

Mindezekért pedig, ahogyan az elmúlt két évben a dollárt adták, úgy legközelebb a fonttal is lelkesen megteszik ugyanezt a devizakereskedők, ami a brit pénz további gyengülését fogja okozni. Az optimisták szerint azonban éppen ez lehet az a frissítő, amire a gazdaságnak szüksége lehet. Az Egyesült Államok exportja például akkor kezdett feléledni, amikor a valutája lejtőre került, hisz segített tompítani a lakáspiaci összeomlás hatásait, és újra egyensúlyba hozni a gazdaságot. Az elmúlt két évtizedben azonban a hagyományos angol ipar a korábbinak töredékére csökkentette, az elemzők szerint ezért kérdéses, hogy a fogyasztói költések csökkenését milyen export tudja kiegyenlíteni.

Visszás jelek

A globális hitelválság mellett az emelkedő élelmiszer- és energiaárakkal is meg kell küzdenie a szigetország gazdaságának - figyelmeztet a Brit Gyáriparosok Szövetsége. A gazdasági erő egyensúlya India és Kína felé tolódott el - tette hozzá Richard Lambert főigazgató. A brit gazdaság valószínűleg "puhán landol", ahogyan a növekedés lassul, bár kedvező jelek is vannak, így például a munkanélküliség rekord alacsony, a nagykereskedők pedig kedvező forgalomról számoltak be januárban. Lambert szerint ugyanakkor fontos, hogy a kormány ne emelje a közkiadásokat.

A font/forint kurzus

Forrás: TDCfinancial

Forrás: TDCfinancial

A John Lewis Partnership, a legnagyobb brit áruházlánc tulajdonosa idén az üzleti klíma negatív irányú változására számít, egy másik jelentés pedig az üzleti bizalmi index kétéves mélypontra csökkenését jelzi előre a gyenge kiskereskedelmi forgalom, elsősorban a lakáspiac és az olajárak miatt. A fogyasztói bizalom harmadik hónapja csökkent decemberben, elemzők szerint a magasabb energia- és hitelköltségek miatt. A brit kiskereskedők konzorciuma szerint az utóbbi karácsony a legutóbbi három év leggyengébb eredményét hozta. A legutóbb napvilágot látott nagykereskedelmi adatok viszont kedvezőek voltak.

Szoros döntés volt

A Bank of England csütörtökön az irányadó kamat 5,5 százalékon való tartásáról döntött, ám elemzők korábban egy negyed százalékos kamatvágást sem tartottak elképzelhetetlennek. A piac meglehetősen megosztott volt a kamatkilátást illetően. A Bloomberg által megkérdezett 50 elemzőből 40 szinten tartást jósolt, az emelkedő árakkal magyarázva a változatlanságot. A legutóbbi gyenge fogyasztói adatok azonban a kamatcsökkentés mellett szóltak, ami a pangó ingatlanpiacon segíthetne. A döntés igencsak nehéz lehetett, ezt mutatja, hogy a Credit Suisse által megkeresett kereskedők 50 százalékos esélyt adtak egy 25 bázispontos lazításra. A kamatvágás tovább csökkenthette volna a font erejét, további eladásokra ösztönözve a devizakereskedőket, a mostani döntés azonban némileg lassíthatja a font árfolyamcsökkenését.