Eltűnt az orvosok elől félezer skizofrén

Vágólapra másolva!
Több száz pszichiátriai beteg eltűnt az orvosok elől a pszichiátriai intézet tavalyi bezárása óta - számolt be az RTL Klub Híradója. Skizofrénekről van szó, akiknek továbbra is szükségük lenne kezelésre, mert soha nem gyógyulnak meg.
Vágólapra másolva!

A kórházreform részeként megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - vagy ahogy legtöbben nevezték: a Lipót - tavalyi bezárása után 500-600 skizofrén beteg eshetett ki az ellátási rendszerből. Németh Attila pszichiáter az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy ezek a betegek nem mennek el új orvoshoz, új kórházba, és sokan vannak közöttük, akik közben hajléktalanok lettek, ezért megtalálni sem lehet őket.

Ez az eddig kezelt skizofrének 1-2 százalákát jelenti, akiknek továbbra is kezelésre lenne szükségük, mert sohasem gyógyulnak meg. "A skizofrén betegeknél nem alakul ki a betegségtudat, így ha kezelés nélkül marad, visszatér, hogy hangokat hall, és jönnek a téveszmék" - mondta Németh Attila. Az orvos szerint a pszichiátriai osztályokon nagy a zsúfoltság, és sokat kell várni, mert csökkent az orvosok és a férőhelyek száma is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai azt mutatják, tavaly nagyjából 1-2 százalékkal kevesebben és körülbelül 10 százalékkal kevesebb gyógyszert váltottak ki. "A 2007-es adatok birtokában kell elvégezni azt a vizsgálatot, amely cáfolja, vagy alátámasztja ezt, vagy kimutatja, hogy kik azok, akik kimaradhattak az ellátásból" - mondta Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztály vezetője az RTL Híradójának. Az OEP ígérete szerint néhány héten belül befejeződik a vizsgálat.