Clinton a fogát csikorgatja, Obama izgul

Vágólapra másolva!
Bár sorsfordító lehet számára az amerikai előválasztások újabb, keddi fordulója, Hillary Clinton mégis bizakodó. Mást nem is nagyon tehet: már egy hónapja nem nyert szavazást a demokrata elnökjelötlségért folyó küzdelemben. Ha a március 4-i texasi, ohiói, vermonti és Rhode Island-i szavazáson sem tud nagyot szakítani, akkor gyakorlatilag búcsút mondhat elnökjelölti ambícióinak. Barack Obama, a február eleje óta sorozatban 11 államban győztes ellenfele, sem nyugodhat: egy kanadai parlamenti vita és egy barátja elleni per is ronthat az eredményén.
Vágólapra másolva!

A nagy várakozások előzték meg a februári szuperkeddet és most újra itt egy kedd az amerikai elnökválasztást megelőző előválasztások sorában, amelynek eredménye kulcsfontosságú a küzdelem végkimenetelét tekintve - legalábbis a demokraták esetében.

A február 5-i szuperkedd nem hozott áttörést a Hillary Clinton és Barack Obama közötti versenyben, nagyjából ugyanannyi szavazatot szereztek, ami az azóta eltelt idő alapján Obamának kedvezett. Clinton végig azt sujkolta, hogy február 5-én minden véget ér, egyértelmű vezetést szerez majd, eldől a verseny, de Obama jól tartotta magát, azóta pedig 11 előválasztást nyert meg zsinórban.

Március 4-én négy államban tartanak választásokat. Clintonnak ez az utolsó esélye, hogy fordítson, és behozza az elmúlt 11 előválasztáson megszerzett győzelmével elhúzó Obamát. A figyelem elsősorban két államra összpontosul: Texasra és Ohióra, jóllehet Rhode Islandon és Vermontban is tartanak szavazást. A két előbbiben összesen 389 jelöltet szerezhetnek meg a demokraták és 228-at a republikánusok.

A republikánusoknál a mostani előválasztások megerősíthetik John McCain jelöltségét, a felmérések szerint mind a négy államban ő az esélyes Mike Huckabeevel szemben. McCainnek eddig 1014 küldöttet sikerült megszereznie a jelöltállító nagygyűlésre (az AP összesítése szerint), a négy államban most megszerezhető további 256-tal már bőven meg lesz neki az elnökjelöltté választáshoz szükséges 1191.

A demokratáknál Obama minimális előnyét jelzik a közvélemény-kutatások Texasban (46 százalék a 45-tel szemben a Belo/Public Strategies szerint), míg Ohióban Clinton áll jobban (49 százalék a 39-cel szemben az American Research Group szerint). A volt first lady korábban mindkét államban magasan vezetett, ám Obama behozta. Clinton azonban bizakodó: "Azt hiszem tudom mi történik, és hiszem, hogy jól fogok tejlesíteni holnap" - mondta hétfőn.

A jó eredményre égető szüksége is van, mivel utoljára egy hónapja, a szuperkedden tudott győzni. Az azóta tartott szavazásokat sorra Obama hozta. A BBC washingtoni tudósítója szerint, ha Clinton nem nyer, akkor a demokrata párt vezetése várhatóan fel fogja kérni - a színfalak mögött vagy nyilvánosan -, hogy lépjen vissza. Clinton azonban közölte, elutasítja a visszalépést, még ha Texasban is veszít (amely a legtöbb küldöttet adó amerikai államok közé tartozik), akkor is folytatja a küzdelmet.

Mindkét jelölt gőzerővel kampányol a két nagy államban. A hétvégén Ohióban több alkalommal is fellépő Clinton külpolitikai és nemzetbiztonsági síkon támadta ellenfelét, fő jelszava ez volt: ki kezelne jobban egy nemzeti katasztrófát az éjszaka közepén. Clintion Ohióban a nők, Texasban a spanyol ajkú népesség szavazataira számíthat leginkább, elsősorban őket kell megmozgatnia. Obama a fiatal afroamerikaiakat és az egyetemi városok - az ohiói Columbus és a texasi Austin - szavazóit kell, hogy nagy számban mozgósítsa - írja a New York Times.

Forrás: Getty Images
Van milért izgulnia

A demokraták összesen 370 küldöttért versengenek a négy államban. Az AP szerint Obamának jelenleg 1385, Clintionnak 1276 jelöltje van. Ahhoz, hogy valamelyikük megszeerezze az elnökjelöltséget, összesen 2025 küldöttel kell rendelkezniük az augusztusi jelöltállító nagygyűlésen.

Obamát eközben több kellemetlen ügy is aggaszthatja: elsősorban régi barátja, Antoin Rezko elleni indított per. A chicagói üzletembert egyebek mellett befolyással való üzérkedéssel vádolják. Obama távolról érintett az ügyben, 2004-es kampányára ugyanis 10 ezer dollárt kapott Rezkótól, amit a gyanú szerint zsarolással szerzett a gyorsétteremlánc-tulajdonos és ingatlanvállakozó Rezko. A másik kellemetlen ügye Obamának Kanadához kötődik, ahol parlamenti vihart kavartak egyik gazdasági tanácsadójának szavai. Austan Goolsbee ugyanis a politikai show részének nevezte Obamának az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulással (NAFTA) kapcsolatos kritikáit.