Csak a németek nyolcada elégedett munkájával

Vágólapra másolva!
Sok stressz, kevés pénz. E két tényezőt fogalmazzák meg a német munkavállalók leggyakrabban munkájuk értékelésekor. A három fokozatú skálán a dolgozóknak csak 13 százaléka adott jó osztályzatot a DGB gazdaságkutató intézet 6800 fős, reprezentatív mintán végzett felmérése szerint. Főként a kölcsönzött munkavállalók elégedetlenek.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett munkavállalók 32 százaléka rossznak 55 százaléka közepesnek, 13 százaléka jónak minősítette munkáját és munkakörülményeit. Az összkép némileg rosszabb az egy évvel korábbival összevetve, ugyanis egy-egy százalékkal emelkedett a rossz és közepes minősítést adók aránya.

A kölcsönzöttek közel fele elégedetlen

Az egyes alkalmazási formák közül kiemelkedik a kölcsönzött munkavállalók elégedetlensége: 41 százalékuk adta a legrosszabb minősítést. A tanulmány szerint a legtöbb munkavállaló arra panaszkodik, hogy munkahelyén nincs önállósága, döntési szabadsága, munkaadója nem biztosít számára megfelelő képzést és hiányzik az előrelépési lehetőség is. Ugyancsak a fő problémák között szerepelt az állandó teljesítménykényszer, a stressz, a folyamatos időzavar. A szakmák közül az építőiparban dolgozók ítélik meg legrosszabbul munkájukat (csak 4 százalék elégedett). A pékek, a hentesek és a szakácsok és a járművezetők is átlag felett elégedetlenek.

A DGB felmérése 6800 munkavállaló megkérdezésén alapul. A kérdések a előrelépés lehetőségre, a munka érdekességére, a munkaterhelésre, a fizetésre és a munkabiztonságra vonatkoztak.