Munkaerőhiány hátráltatja a brazil boomot

Vágólapra másolva!
Kína és India kivételével manapság szinte valamennyi országnak nehéz 5 százalékos éves gazdasági növekedést produkálnia. Brazília a jelek szerint képes lehetne tartani ezt az ütemet, képzett munkaerő híján viszont lehet, hogy elfogy a lendülete. A cégek taníttatnának, a kormány az olajra alapozna.
Vágólapra másolva!

A brazil gazdaság a válságok ellenére is stabilnak mondható. Az egyensúlyi mutatók javulnak, a jegybank hiteles politikájával segíti a fellendülést, a befektetők pedig imádják az országot. Tavaly a növekedési ütem 3,7 százalékról 5,3 százalékra emelkedett. Tavasszal ráadásul a Fitch és a Standard & Poor's is felminősítette az olajnagyhatalomra törekvő gazdaságot.

Örök reménység?

Egyes közgazdászok szerint Brazília a jövő reménysége, bár a szkeptikusabbak azonnal hozzáteszik, hogy az is marad, örökre. A fellendülések és kudarcok évei után Luiz Inácio "Lula" da Silva államfő és kormánya most tartós növekedést tervez: 2010-ig 5, a következő évtizedre pedig 3-4 százalékosat. Az elképzelés megvalósulását elsősorban a közgazdászok és a helyi vállalatok által sűrűn emlegetett munkaerőhiány, azon belül a képzett szakemberek, mérnökök és üzletemberek hiánya hátráltatja.

A technikai lehetőségek szűkössége ugyancsak komolyan veszélyezteti a tervezett növekedést - mondta egy interjúban José Sergio Gabrielli, a legnagyobb brazil olajcég, a Petrobras elnöke. A Petrobras jelenleg 1,9 millió hordó olajat termel naponta, becsült készletei 13 milliárd hordóra rúgnak. Ezzel Brazília a 17. legnagyobb olajország a világon. A társaság az első negyedév végén 276,47 milliárd dolláros piaci értékével a világ ötödik legjelentősebb olajvállalata volt, adózott eredménye 19,38 milliárd dollárt tett ki. A cég flottája 2003 óta több mint a húszszorosára nőtt. Akkor 1900 főt foglalkoztatott, ma 40 ezret.

Az ingatlan is megy

Dübörög az országban az ingatlanpiac is. Tavaly 37 százalékot növekedett, aminek kiváltó oka a gazdasági fellendülés mellett az, hogy a vásárlók könnyebben kapnak hitelt, mint eddig. Korábban maximum tíz év alatt vissza kellett törleszteni a jelzáloghitelt, ma ez akár harminc év is lehet. Ennek következtében a kereslet erősen növekedett, ami törvényszerűen feljebb vitte az árakat. Ráadásul Luiz Inácio da Silva gazdaságpolitikájának köszönhetően a külföldiek is teljes jogú tulajdonosokká válhatnak.

A műszaki fejletlenség azonban az összes fontos iparágat fenyegeti. Nincs elég általános és építőmérnök, ami megnehezíti az infrastrukturális beruházások végigvitelét. A banki szféra, a repülőgép- és vegyipar egyenként versenyez a néhány elérhető diplomásért. A fejlődő olaj- és gázipar pedig külföldön keres szakembereket, mivel nincs elérhető képzett brazil munkaerő.

Hiába van állás, nincs jelentkező

Egy-egy vállalat 40-50 állást kínál folyamatosan, de képtelenek vagyunk betölteni őket - jellemezte a helyzetet Paulo Pontes, a legnagyobb fejvadászcég, a Michael Page International igazgatója. A megkérdezett társaságok mindegyike azt jósolta, hogy az elkövetkezendő években a legjobb karrierszakma a mérnök lesz.

Egy tanulmány, melyett 1715 ipari vállalat segítségével készítettek, mgállapította, hogy a cégek több mint fele nem talál megfelelő munkásokat. A munkaerőhiánnyal küzdő cégek 69 százaléka vallotta azt, hogy a probléma rontott vállalatuk hatékonyságán, 36 százalék szerint ez az áruk minőségére is hatással volt.

Dollártízezreket sem sajnálnak az oktatásra

A válság miatt többezer brazil cég kényszerült abba a helyzetbe, hogy helyben oldja meg az oktatást. Egyesek írni-olvasni tanítják kétkezi munkásaikat, mások a számtan magasabb fokát segítik elsajátítani, és van olyan vállalat, amely mérnöki továbbképzést biztosít. A legnagyobb nemzeti bányavállalat, a Vale, a Petrobas és a petrokémiai Ulrapar is milliókat fektet saját tréningproramokba.

Az egyik legnagyobb repülőgépgyár, az Embraer 2001 óta speciális képzést nyújt az ország legjobb mérnökeinek. A társaság, saját bevallása szerint 45 000 dollárt fektet egy-egy tanulóba, de a vezetők egy pillanatra sem bánták meg elhatározásukat. A cég egyébként kétszeresére növekedett, amióta elkezdték a programot.

A kormány vagyonalapot tervez

A kormány eközben több százmilliárd dolláros szuverén vagyonalapot hozna létre újonnan felfedezett, ígéretes olajmezőinek hozamából. Úgy becsülik, hogy az ország atlanti partjai előtt felfedezett készlet 40-50 milliárd hordónyi olajat rejt. Amennyiben ez bebizonyosodik, Brazília önellátó, de a globális olajpiacon csekély súlyú szereplőből, a világ egyik legnagyobb olajhatalmává válhat. A jelenleg ismert, 14,4 milliárd hordónyi olaj- és földgázegyenérték készletével együtt az új lelőhelyek becsült mennyisége potenciálisan a világ nyolcadik olajtermelőjévé tehetik Brazíliát, amely így maga mögé utasítaná Oroszországot is.

Az alap kezdetben egy költségvetési stabilitási alaphoz hasonlítana, amelyben évente a hazai össztermék fél százalékát különítenék el, anticiklikus vésztartalékként. Ez az alap a hazai kibocsátású kormányadósságba fektetne be, csökkentve a magánkézben lévő adósságállományt. Amikor azonban az olajtermelés ténylegesen elkezdődik, a tervezett szuverén brazil vagyonalap gyors növekedésnek fog indulni, tőkéje három-öt év alatt 200-300 milliárd dollárra nőhet - jósolta a pénzügyminiszter.