Vágólapra másolva!
Bő két héttel a bajnoki rajt előtt kezd beindulni a játékospiac a Premier League-ben, és érdekes módon az eddig eltelt időszakban a kapusok különösen keresettek voltak. Eddig hét élvonalbeli egyesület igazolt új portást, ráadásul nem is akárkiket: angol, ausztrál, brazil és trinidadi válogatott is klubot cserélt, ráadásul lehet, hogy hamarosan egy magyar is követi őket.

A transzferek egy része mintegy láncreakcióként száguldott végig a klubokon, és a folyamat elindítója a Tottenham Hotspur volt. A londoni gárda mesteréről, a spanyol Juande Ramosról már a szezon közben tudni lehetett, hogy elégedetlen Paul Robinsonnal.

Az angol válogatott első számú kapusa kétségtelenül nem a legjobb formában védett az elmúlt idényben, főleg a távoli lövésekkel akadt problémája, és egy időre ki is szorult a Spurs kapujából - ugyanakkor helyettese, a cseh Radek Cerny sem bizonyult elég jónak Ramos számára. Így aztán már májustól mást sem lehetett hallani, hogy a Tottenham kapust keres, és Santiago Canizarestől kezdve Andrés Palopon keresztül Marco Ameliáig rengeteg hálóőrrel kapcsolatba hozták a gárdát - a befutó azonban a brazil Gomes lett.

A PSV Eindhoven kapusáért nem sajnálta a pénzt az angol gárda, hiszen a Spurs 12 millió eurónak megfelelő összeget fizetett érte - így Gomes a Premier League történetének második legdrágább portása lett a skót Craig Gordon mögött, akiért tavaly a Sunderland AFC 13,5 millió eurót adott ki. A brazil kapus érkezése ugyanakkor azt jelentette, hogy Robinsonnak nincsen maradása a White Hart Lane-en, hiszen aligha szerette volna a kispadon kucorogva tölteni a következő idényt. A kérdés már csak az volt, hogy hol folytatja pályafutását, és a minap erre is választ kaptunk: az angol válogatott hálóőre a Blackburn Roversben kötött ki.

A blackburniek új mestere, Paul Ince meglehetősen olcsón szerezhette meg Robinsont, hiszen csupán 4,5 millió euró mozgott a transzfer során. A 41-szeres válogatott portás ötéves szerződést kötött a Roversnél, és ezzel tovább görgette a lavinát, hiszen a Blakcburnnek így már nem volt szüksége addigi első számú kapusára, az amerikai Brad Friedelre.

A rutinos játékosnak azonban nem volt nehéz új csapatot találnia magának, hiszen szinte azonnal engedélyt kapott arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat az Aston Villával. A feleknek sikerült is gyorsan megegyezniük, így aztán Friedel alá is írt a birminghamiekhez - a hivatalos vételárat ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a pletykák szerint 2,5 millió euró körüli összegről van szó.

És hogy a Villának miért volt szüksége új kapusra, amikor az előző idényben az angol válogatottban már szintén bemutatkozott Scott Carson olyan kiválóan védett, hogy az angol közvélemény neki követelte a háromoroszlánosok egyes számú mezét? Nos, azért, mert Carson csak kölcsönben szerepelt a gárdában a Liverpool FC-től, és a birminghamiek nem vették meg őt végleg - hogy nem tudták, vagy nem is akarták, az örök rejtély marad. Tény, hogy Carson a nyáron visszatért a Vörösökhöz, azonban nyilvánvaló volt, hogy ott csak tartalék lenne José Reina miatt, nem csoda tehát, hogy megint távozni szeretett volna - és érdeklődőben nem is volt hiány.

Először úgy tűnt, hogy az élvonal egyik újonca, a Stoke City szerzi meg, de végül egy másik frissen feljutott együttes, a West Bromwich Albion lett a befutó, amely viszonylag olcsón, négymillió euróért szerezte meg őt. Carson valószínűleg azért sem akart maradni az Anfielden, mert Rafa Benítez a nyáron vett még egy kapust Reina mögé, ráadásul nem is olcsón. A liverpooliak ugyanis több, mint négymillió eurót fizettek a brazil Palmeiras hálóőréért, Diego Cavalieriért, aki talján felmenőinek köszönhetően olasz útlevéllel is rendelkezik, így nem számít EU-n kívülinek.

Forrás: Getty Images

Cavalieri edzőmeccsen már bemutatkozott a Liverpoolban

A kapuskeringő itt azonban még nem ért véget, hiszen a fenti "láncreakción" kívül is akadtak olyan egyesületek, amelyek új portást igazoltak a nyáron. Gera Zoltán klubja, a Fulham FC például ingyen megszerezte a Middlesbrough FC-től az ausztrál válogatott portását, Mark Schwarzert.

A londoniaknak erre azért volt szükségük, mert a nyáron két kapusuktól is megváltak, egyaránt ingyen. A veterán amerikai Kasey Kellerről még nem tudni, hogy hol folytatja a pályafutását, a másik portás viszont máris talált új csapatot magának, mégpedig a Premier League-ben. A trinidadi válogatott Anthony Warnert ugyanis az újonc Hull City igazolta le, amelynek nagy szüksége volt egy rutinos, élvonalbeli tapasztalattal is rendelkező kapusra.

A Premier League újoncai közül kettő tehát már igazolt új kapust, és a harmadik is szeretne. A Stoke City korábban bejelentkezett a liverpooli Scott Carsonért, ám őt végül nem sikerült megszereznie, így a gárda mesterének, Tony Pulisnak a figyelme a magyar Fülöp Márton felé fordult. A Sunderland AFC alkalmazásában lévő portás februárban négy napig már volt kölcsönben a Stoke-nál, de a Sunderland akkor visszahívta őt Darren Ward sérülése miatt.

A Fekete Macskáknál azonban Craig Gordon mögött a magyar portás továbbra is csak kispados lenne, ezért távozni szeretne a klubtól, és bár a Stoke első ajánlatát a Sunderland visszautasította, a hírek szerint a két egyesület hamarosan megegyezhet, és akkor Fülöp szintén rendszeres játéklehetőséget kaphat a Premier League-ben.

www.infosport-focivilag.hu