Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő harmadik fordulójában Veszelin Topalov sötéttel legyőzte a gyenge napot kifogó Magnus Carlsent. A 17 éves norvég nagymester gyalogot áldozott, de számítása nem vált be. Elgyengültek centrumgyalogjai. A bolgár exvilágbajnok gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette. Harmadszor is remizett az indiai világbajnok Viswanathan Anand. Az örmény Levon Aronjan minőséget áldozott, szabadgyalogját a hetedik sorig vezényelte, de nem jutott tovább. Villámgyorsan lehúzott megnyitás után kölcsönösen időzavarba került az azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, lépést ismételtek, békét kötöttek.

A szupernagymesterek vetélkedésében az eddig lejátszott 9 partiból kettő dőlt el, mindkettőt sötéttel nyerték meg. Veszelin Topalov és Magnus Carlsen a tavalyi Corus-versenyen játszott először egymással, a bolgár exvilágbajnok legyőzte 16 éves norvég ellenfelét. Magnus a linaresi tornán visszavágott, idén kétszer is feladásra kényszerítette Topalovot. A mexikói félidőben játszott partijuk nagyon hasonlít a mostanira. Topalov világossal elvesztette d4 gyalogját, Bilbaóban is ez történt, csak most Magnus nem tudta megvédeni centrumgyalogját.

A bolgár nagymester a 14.lépésben új tervvel rukkolt elő, Carlsen hosszas tűnődés után gyalogot áldozott a c nyílt vonal megszerzéséért. Jelentős időhátrányba került, a gyalogot visszanyerte, de végzetes huszárlépése után gyalogot vesztett,Topalov anyagi előnyét biztosan értékesítette.

Viswanathan Anand és Levon Aronjan eddig már 36 partiban mérte össze erejét. Az indiai világbajnok 9 játszmát nyert, az örmény nagymester nyolcszor vágott vissza. Összecsapásaik mindig érdekesek voltak, ezúttal sem csalódtunk. Aronjan minőséget áldozott, szabadgyalogja a hetedik sorig jutott, de Anand jól megszervezte a védelmet, hárította világos nyerési kísérleteit.

A kölcsönös nagy időzavar árnyékában ismételt lépést Tejmur Radzsabov és Vaszilij Ivancsuk. Az azeri sakkozó szolgált meglepetéssel a 17. lépésben, szemre nagyon csúnyán nézett ki Ivancsuk pozíciója, de a torna doyenje sikerrel "összedrótozta" állását.

A harmadik forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 35)
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Viswanathan Anand (indiai, 2798) döntetlen (Szláv védelem, 42)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Veszelin Topalov (bolgár, 2777) 0 - 1 (Vezércsel, 56)

A Grand Slam-döntő állása:
1. Veszelin Topalov 5 pont
2.Magnus Carlsen 4
3-5. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk, Tejmur Radzsabov 3
6. Levon Aronjan 2

A negyedik forduló párosítása:
Aronjan - Ivancsuk
Carlsen - Radzsabov
Topalov -Anand