Dicsőíti és siratja a pesti kormányzati negyedet az FT

Vágólapra másolva!
A budapesti kormányzati negyed kudarcba fulladt projektjét állítja London elé intő példaként a Financial Times. A brit gazdasági lap által "radikálisan elegáns húzásként" magasztalt beruházás befulladása "egy elszalasztott lehetőség csüggesztő pilanatfelvétele".
Vágólapra másolva!

A világ összes városának tanulságos a Budapest szívébe tervezett kormányzati negyed kudarca - írja a Financial Times. A lap részletesen magasztalja a japán és magyar építészek által megtervezett környezetbarát épületkomplexum erényeit, amely "egy korrupciógyanúval és volt kommunista rezsimbeli kapcsolatokkal bepiszkolódott kormány újrakezdése, és egy háborúkkal, forradalmakkal és elnyomással teli évszázad sebeit magán viselő város újraéledése, puccsszerű, környezetbarát, radikálisan elegáns húzás lehetett volna".

A lap szerint "rendkívül érdekes beavatkozás" lett volna a beruházással kapcsolatban felmerült vasúti alagút építése a Nyugati és Déli pályaudvarok között, de ha ezt el is vetették, a Nyugati tér átalakítása még így is "jelentős városi gesztusnak" ígérkezett.

Csakhogy az egészből nem lett semmi, elsősorban azért, mert a közös állami és magánfinanszírozásból megvalósítani kívánt beruházás egyik magánfinanszírozója - a Trigránit Zrt. - túlzónak találta a polgármester által követelt közmű- és közlekedési fejlesztéseket, és kiszállt. A lap szerint az egészből csupán egy felvizezett terv maradt: egy irodaépület és egy újabb bevásárló-központ felhúzásáról.

"Miközben az eredeti elképzelést, egy új kormányzati negyedet teljes joggal lehetett volna egyfajta városi újjászületésként megvalósítani..., amely a világ bármely városára hatással lehetett volna, ám az egészből mindössze egy olyan beruházás maradt, amire egyáltalán nincs szüksége a városnak." A lap szerint a nagy bevásárlóközpontok megfojtják a belvárosokat, a helyszín is egy ezek által tönkretett "nagyszerű körút hanyatló emléke mellett" fekszik.

"Egy elszalasztott lehetőség csüggesztő pilanatfelvétele" - jellemzi az esetet a lap. "Korunk városainak maradandó kérdéseit boncolgatta - a közlekedéstől és a beépítettségtől a kormányon és a közös magán- és állami finanszírozáson át az ökológiáig... Tökéletes példa az igazán fenntartható építészet megteremtésének nehézségeire, és világosan megmutatja a városvezetés urbánus térre vonatkozó víziójának hiányát."

A Financial Times szerint az eset intő példa a megújuló London számára, ahol ugyancsak hiányzik "a valódi stratégia, a vízió és a hiteles társadalmi vita arról, mivé is akar válni (a város)".