Többet kell tartalékolniuk a horvát bankoknak

Vágólapra másolva!
A horvát kereskedelmi bankok széfjeiben lévő kuna készpénzt nem lehet hozzászámítani a kötelező tartalékhoz, így rendelkezett a horvát központi bank csütörtökön. Az intézkedés október 9-én lép életbe.
Vágólapra másolva!

Az intézkedést az EU-normákhoz való igazodással, időzítését pedig azzal indokolták a központi bankban, hogy október 3-án lejár a Mol ajánlata a horvát INA olajtársaságra, és ezért jelentős többlet likviditás várható kunából.

Szükségesnek látjuk bármilyen többlet likviditás sterilizálását, a további inflációs nyomást elekerülendő - olvasható a horvát központi bank közleményében. Az új szabályozás azzal jár, hogy a kereskedelmi bankoknak mindjárt 2,6 milliárd kunával pótolniuk kell a központi bank számláján a hamarosan figyelembe nem vehető készpénztartalékokat.

Horvátországban a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettsége a központi banknál a forrásaik 17 százaléka. A Mol részvényenként 2800 kunás vételi ajánlatot tett az INA 31 százalékos közkézhányadára, az ajánlat összesen mintegy 8,68 milliárd kunát (1,72 milliárd dollár) ér.