Bárki indulhat a lemondott SZDSZ-es helyéért

Vágólapra másolva!
Januárban választják meg Ferencvárosban a mandátumáról két hete lemondott szabad demokrata képviselő, Gegesy Ferenc utódját. Bárki indulhat a választáson, aki összegyűjt 750 ajánlószelvényt.
Vágólapra másolva!

Január 11-én szavazhatnak a ferencvárosi 12-es országos egyéni választókerületben élők a parlamenti mandátumáról két hete lemondott Gegesy Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő utódáról - így döntött az Országos Választási Bizottság keddi ülésén.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint a parlamenti voksoláskor általában, így lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni. A jelölteknek a ferencvárosi választási körzeti bizottságnál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat. Ahogy a négyévenként esedékes választásokon, bármely választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén második fordulót tartanak január 25-én; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.