Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság direktívatervezete 14 hétről 18 hétre emelné a szülési szabadságot, amely alatt a fizetés 100 százaléka, de legalább a táppénzeseknek járó összeg járna a kismamáknak. Emellett a nők az eddigieknél szabadabban dönthetnének ezen időszak felhasználásának időzítéséről: némely tagállam jelenlegi gyakorlatával ellentétben nem lesznek kötelezhetők arra, hogy a szabadság egy részét a szülés előtt vegyék ki - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A direktíva - amelynek elfogadásához az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyása is szükséges - erősítené a kismamák elbocsátás elleni védelmét, valamint rögzítené az azonos vagy egyenértékű munkába való visszatérés jogát. A szabadság leteltekor a nők kérhetik majd a rugalmas munkaidő lehetőségét foglalkoztatójuktól - igaz, azok visszautasíthatják a kérést. Magyarország esetében csak akkor jelentene érezhető változást a direktíva, ha a fizetés 100 százaléka járna a szülési szabadságra, ugyanis ez nálunk már most hosszabb - 24 hét -, igaz, csak a korábbi fizetés 70 százaléka jár meghatározott kikötések alapján.

A tervezet az önfoglalkoztató nőknek is lehetőséget adna arra, hogy ha akarják, ugyanilyen ellátásban részesüljenek szülés esetén. A juttatásokban családi vállalkozásokban informális alapon dolgozó családtagok is részesülhetnének.

Több bölcsődét akar Brüsszel

A brüsszeli testület a kohéziós támogatások elköltésekor ösztönözni szándékozik a tagállamokat a bölcsődei és óvodai kapacitások növelésére. Az uniós célok között az szerepel, hogy 2010-re a három év és az iskolakezdési kor közötti gyerekek legalább 90, a három esztendőnél fiatalabbaknak pedig legalább 33 százaléka számára legyen elérhető az óvodai, illetve bölcsődei elhelyezés.