A londoni elemzők is megnyugodtak

Vágólapra másolva!
Az euróövezet és Nagy-Britannia kormányainak a bankok megsegítésére tett egyértelmű kötelezettségvállalásai együttesen elő fogják segíteni a bankrendszereken belüli likviditásforgalom helyreállását, áll a Moody's Investors Service keddi londoni elemzésében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nemzetközi hitelminősítő szerint a kormányzati lépések - a komoly tőkejuttatások, illetve a banki hitelkockázatok bizalomerősítő állami átvállalása a szükséges időre - jelentős kockázati tehertől szabadították meg a bankokat.

Az európai kormányok bejelentései határozott lépést jelentenek a pénzügyi stabilitás helyreállítása felé a fejlett európai gazdaságokban. Jóllehet még nem minden részlet ismert, az eddig bejelentett támogatások egyértelműek és hitelesek, az érintett kormányok képesek saját hitelképességük veszélyeztetése nélkül igénybe venni a szükséges költségvetési forrásokat, áll a Moody's keddi elemzésében.

Eredményes a brit bankentés

Nagy-Britanniában a héten indult minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű bankmentő programja, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerülnek brit nagybankok.

A programban szereplő 50 milliárd fontnyi költségvetési tőkejuttatási keretet a Bank of England - a brit jegybank - legalább 200 milliárd font, rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki.

Kulcsfontosságú a likviditási garancia

Emellett a brit kormány - a bejelentett lépések talán legfontosabb elemeként - az alapcsomaggal egyező értékig terjedő garanciát is vállal a bankközi piacon forgalmazott likviditásra; így jön ki a mentőterv 500 milliárd fontos elvi összértéke, amely jóval több az éves brit GDP-érték egyharmadánál.

A brit kormány intézkedéseit a gazdasági szereplők is dicsérték.

Martin Broughton, a Brit Iparszövetség (CBI) elnöke a keddi The Daily Telegraphnak azt mondta, hogy a brit kormány "nagyon bátran" járt el, és pontosan azokat az intézkedéseket hozta meg, amelyekre szükség volt. - Megemelem a kalapom a kormány előtt, pedig ezt eddig nem túl gyakran tettem - fogalmazott a CBI vezetője.