Loeb ötödik világbajnoki címe kapujában

Vágólapra másolva!
Bár bőven volt esemény a Japán-rali második napján, az élmezőnyben nem változott a helyzet: Hirvonen, Latvala, Loeb a sorrend. Ez pedig azt jelenti, hogy a francia újra a címvédés közelében jár, már csak a vasárnapot kell kihúznia jelenlegi pozíciójában. Az egyre romló minőségű pályák áldozatává vált mindkét Solberg fivér, akik vasárnap 10 perc büntetéssel folytathatják.
Vágólapra másolva!

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Atkinson a negyedik helyen áll, se előtte, se mögötte senki nincs a közelében. A dobogóra csak az élen állók kiesése esetén férhet fel


Hirvonen péntek este esőért fohászkodott, amely meg is érkezett. Igaz, reggelre a pályák fele felszáradt, de a talaj nedves maradt. A három fokos hidegben így nem nagyon hátráltatta a finnt, hogy neki kellett elsőként végighajtania a szakaszokon.

Az első, inkább csak bemelegítésnek jó, nézőszórakoztató 2,5 kilométeres szakaszon a visszaálló Sordo érte el a legjobb időt, az egyre inkább magára találó Andersson előtt. A technikás, kanyargós pályán többen is odaütötték autójukat a korlátokhoz, de komoly kár nem keletkezett.

Az igazi mérce a két következő szakasz volt, melyek egyenként több mint harminc kilométer hosszúak voltak. Az elsőn nagy meglepetésre Petter Solberg volt a leggyorsabb, aki a péntek esti szervizben teljesen átállítatta az Impreza WRC futóművét, és talán maga sem gondolta, hogy ennyire beletalál. A norvég az augusztusi Finn-rali óta először nyert gyorsaságit. Az élen továbbra is Hirvonen, Latvala és Loeb állt, utóbbi abszolút biztonsági autózással tartotta a harmadik, világbajnoki címet érő helyét.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Hirvonen toronymagasan vezet, de lehet, hogy ez is kevés lesz. A világbajnoki álmok életben maradásához Loeb vagy a Citroën hibája kellene


A következő szakaszon Latvala autózta az első időt, így előnye Loeb előtt már megnyugtatónak tűnt. A Fordnak a gyártók versenyében is létkérdés a kettős győzelem, csak így maradhat esélyük a címvédésre. Andersson a két Subaru mögött a hatodik a hatodik helyen állt ekkor a Suzukival, és teljesen elégedett volt az autóval, mindössze pár lóerőt hiányolt a motortérből.

A tizennegyedik gyorsaságin Henning Solberg is feliratkozott a szakaszgyőztesek közé, tavalyi dobogós eredménye után ez elvárható volt tőle. Ezzel egy helyet összetettben is előrelépett, Wilsontól vette át a hetedik pozíciót.

A szervizben óvatosan fogalmaztak az élen állók, a két gyári fordos magabiztosan vezetett, ennél többet nem tudtak tenni. Loeb érthető módon teljesen elégedett volt a harmadik helyével, pláne, hogy azt senki nem veszélyeztette.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Loeb csak a biztonságra törekszik, teljesen elégedett a harmadik hellyel. Kilenc gyorsasági választja el ötödik világbajnoki címétől


Délután a délelőtti négy szakasz ismétlődött, a rövid nyitányon a világbajnok volt a leggyorsabb. Latvala defektet kapott, s bár ezzel alig vesztett 1-2 másodpercet, elhasználta egyetlen pótkerekét úgy, hogy még három hosszú gyorsasági volt hátra a következő szervizig. Az élmenők közül Loeb volt az egyetlen, aki két pótkereket tetetett autójába, a többiek inkább megspórolták a nagyjából 30 kilogrammos plusz terhet.

Mivel a mezőny már másodszor teljesítette a pályákat, azok minősége eléggé leromlott, nyomvályússá váltak, s ez minden kanyarban fokozott defekt- és borulásveszélyt jelentett.

A tizenhatodik szakaszon Andersson érte el a balsors, pedig a svéd remekül állt. Egy defekt miatt kénytelen volt megállni, és kereket cserélni, ezzel visszaesett a kilencedik helyre. Csapattársa is aggódva nézegette a műszereket a célban, hiszen a hátsó differenciálmű 160 fokos olajhőmérsékletettel üzemelt, ez pedig nem szokványos.

Az élen a helyzet továbbra is változatlan volt, hiába repesztett Hirvonen egy újabb első időt, talán ő sem örült neki már. Atkinson elleste Solbergtől a megfelelő beállításokat, és a délután folyamán már ő is vigyorogva nyilatkozott a beírókban. Matthew Wilson a tizenhetedik szakaszon majdnem elütött egy szarvasbikát, a fiatal angolnak pedig már addig sem volt túl jó a kedve: a nyomvályús utakon egyszerűen nem élvezte a versenyzést.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Taguchi egyelőre még csak próbálgatja az új Evo X-est. Tavaly, a IX-essel jobban ment neki


A napi utolsó rendes szakaszra már besötétedett, s a szokatlan körülményeknek meg is lettek az áldozatai, a Solberg fivérek személyében. Petter árokba hajtott, megperdült, és alaposan odaütötte a hátsó futóművét. Két perces hátránnyal ugyan még kivánszorgott a pályáról, de utána fel kellett adnia a versenyt. Bátyja hasonlóan járt, autójának bal hátulja lett oda. A kalandot egyedül Atkinson úszta meg, aki ugyanabba az árokba esett bele, mint csapattársa, de szerencséjének köszönhetően tovább tudott autózni.

A szuperspeciálra így már foghíjasan érkezett a mezőny, Atkinson feljött negyediknek, az ötödik helyért pedig Wilson és Gardemeister kezdett nagy csatába. A nap végén Andersson állt a hetedik, Villagra a nyolcadik helyen.

A PWRC kategóriában továbbra is az ifjú orosz, Novikov a leggyorsabb, Arait Hänninen utasította a harmadik helyre. A helyi ászok - Taguchi és Nutahara - továbbra is csak hátulról figyelik az eseményeket, bár lőtávolon belül vannak. Viszonylagos lassúságuknak talán az az oka, hogy ők használják először az új Evo X-et.

Vasárnap kilenc szakaszt kell még kibírnia Loebnek, hogy ötödször is világbajnok legyen. Hirvonen első helye nem forog veszélyben, igazi harc az ötödik helytől lefelé, és persze a PWRC kategóriában alakulhat ki. A verseny helyi idő szerint kora délután ér majd véget.


Megműtötték Pivatót

Patrick Pivato még pénteken szenvedett balesetet, Duval oldalán. A hatodik gyorsaságin nagy sebességgel csapódtak egy fém korlátnak, épp a navigátor ajtajával, az ütközés következtében Pivato medencecsontja, és sípcsontja törött el. Miután mentőhelikopterrel kórházba szállították, meg is operálták.

Sajnos éjjel komplikációk merültek fel, a 45 esztendős franciának belső vérzései keletkeztek, s emiatt újabb, kétórás műtétet hajtottak végre rajta.

Pivato 1999-ben indult először világbajnoki futamon, Simon Jean-Joseph oldalán ült egy Ford Pumában két versenyen. Legközelebb 2004-ben, Stephane Sarazzannak diktálhatott, majd rá egy évre Nicolas Vouilloz társaként tűnt fel. 2006 óta Duvalnak mondja az itinert, a három év alatt tizenhat vb-futamon indultak együtt. Legjobb eredménye a tavalyi Német-ralin egy privát Xsara WRC-vel elért második hely.



A verseny állása a második nap után:

1.Hirvonen/Lehtinen Ford 2:21:31,8
2.Latvala/Anttila Ford + 0:15,5
3. Loeb/Elena Citroën + 0:53,5
4.Atkinson/Prevot Subaru + 2:26,6
5.Wilson/Martin Ford + 4:31,6
6.Gardemeister/Tuominen Suzuki + 4:38,5
7.Andersson/Andersson Suzuki+ 5:11,8
8.Villagra/Perez-Companc Ford + 9:59,6


PWRC:

1.Novikov/Moscatt Mitsubishi 2:34:01,3
2.Hänninen/Markkula Mitsubishi + 0:19,1
3.Arai/MacNeall Subaru + 0:20,8