Váratlanul jól teljesített az USA ipara

Vágólapra másolva!
Októberben 1,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok iparának teljesítménye szeptemberhez képest, főleg, mert az olajipar életre kelt a hurrikánok okozta átmeneti leállások után, közölte az amerikai Federal Reserve (az amerikai jegybank) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja

Az elemzők csak 0,4 százalékos növekedésre számítottak, miután szeptemberben 3,7 százalékkal (62 éve a leggyorsabban) esett a teljesítmény. Ehhez hozzájárultak a délkeleti országrészben dúló hurrikánok és a Boeing-szerelők sztrájkja. A szeptemberi adatok felülvizsgálták, az előzetes becslés 2,8 százalékos visszaesésre szólt.

A rendkívüli tényezők nélkül mindkét hónapban körülbelül 0,66 százalékkal csökkent volna a teljesítmény, a Fed becslése szerint.

Az októberrel zárult tizenkét hónapban az amerikai ipar teljesítménye 4,1 százalékkal fogyatkozott meg, ezen belül az autó- és autóalkatrész-gyártás 18,4 százalékkal csökkent.

Az amerikai ipar kapacitáskihasználása októberben 76,4 százalékra nőtt a szeptemberi 75,5 százalékról. A 2007-ig eltelt 35 év átlaga 81,0 százalék volt.