Medián: Még soha nem volt ilyen borús a hangulat

Vágólapra másolva!
Október óta drámai mértékben romlottak a lakosság gazdasági várakozásai - derül ki a Medián közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG ismertet. A kutatás 17 éves történetében még nem volt ilyen borús a kép. A politikai erőviszonyokon ugyanakkor nem változtatott sokat a rossz hangulat.
Vágólapra másolva!

A lakosság gazdasági várakozásai október és november között drámai mértékben romlottak - állapította meg a Medián kutatása, amelynek eredményeit a HVG közli. 60-ról 79 százalékra nőtt azok aránya, akik arra számítanak, hogy romlani fog az anyagi helyzetük a következő egy évben, közülük is most már 43 százalék gondolja azt, hogy a negatív változás jelentős mértékű lesz, míg egy hónappal korábban még csak 24 százalék volt ezen a véleményen - derül ki a felmérésből.

A Medián kutatói megjegyzik, hogy 1991 óta készítenek gazdaságiközhangulat-felméréseket, és még soha nem mutatkozott olyan borús kép, mint most. A lakosság jelentős része ráadásul elhúzódó válságra számít, az emberek 28 százaléka szerint a válság egy évig is eltarthat, 49 százalékuk szerint pedig ennél is hosszabban el fog húzódni.

A politikai erőviszonyokban ugyanakkor nem következett be komoly változás. A Fidesz támogatottsága a teljes népességben ugyan augusztus óta minden hónapban csökkent egy-egy százalékponttal, viszont még így is kétszer annyi támogatója van az ellenzéki pártnak, mint a szocialistáknak: a teljes népességben 42:20 az állás.

A Medián kutatói szerint a válsághangulat nem erősítette az ellenzéket, viszont a válságmenedzserként feltűnő miniszterelnök sem szerzett újabb híveket. Némileg javult ugyanakkor Gyurcsány Ferenc alkalmasságának megítélése Orbán Viktorhoz képest. Szeptemberben Orbánt még a lakosság 50 százaléka tartotta alkalmasnak az ország vezetésére, míg Gyurcsányt csak 23 százalék, míg mostanra 47:26-ra változott az arány.

A HVG-ben közölt politikusi népszerűséglista élén továbbra is Sólyom László köztársasági elnök áll, őt a fideszes Kósa Lajos és a szocialista Szili Katalin követi. A negyedik helyen szerepel Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc a lista utolsó harmadában található. Az elmúlt egy hónap során feltűnően sokat javult Varga Mihálynak, a Fidesz gazdaságpolitikusának megítélése, ami annak tudható be, hogy a válság miatt sokat szerepelt és így felfigyelhettek rá az emberek.