Válságokban edződött Obama leendő pénzügyminisztere

Vágólapra másolva!
A barátságtalan zseni helyett végül a pénzügyi válságokban megedződött jegybankárt választotta pénzügyminiszterének Barack Obama leendő amerikai elnök. A nagyszabású gazdaságélénkítő csomagra készülő Obama hétfőn jelentette be, hogy a jelenleg az amerikai jegybank New York-i részlegét irányító Timothy Geithner lesz a pénzügyminisztere. Geithner több szempontból is ideális választásnak tűnik, a rá váró kihívások azonban óriásiak.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszterség egyébként is a hagyományosan erős amerikai kormányzati posztok közé tartozik, a mostani gazdasági válsághelyzetben azonban még inkább felértékelődik. Elemzők szerint az Egyesült Államok évtizedek óta nem tapasztalt nehézségekkel néz szembe, ezekre kell megoldást találnia annak a gazdasági csapatnak, amelynek egyik legfontosabb tagja Timothy Geithner lesz. Barack Obama leendő elnök hétfőn bejelentette, hogy Geithner lesz a pénzügyminisztere, a Fehér Házban működő gazdasági tanács vezetését pedig Lawrence Summers fogja ellátni.

Heteken át éppen Summerst emlegették a pénzügyminiszteri poszt várományosaként a kiszivárgott információk alapján. Kinevezése esetén Obamának számolnia kellett volna női szervezetek támadásaival, amelyek nem bocsátották meg Summersnek, hogy három évvel ezelőtt még a Harvard egyetem elnökeként olyan megjegyzést tett, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy megkérdőjelezte a nők alkalmasságát a tudományos munkára.

Az Obama által felkért két szakember nem először dolgozik együtt. Bill Clinton elnöksége alatt Geithner a pénzügyminisztérium munkatársa volt, amelyet a második Clinton-ciklus utolsó éveiben Summers vezetett. Épp ő volt az, aki előléptette Geithnert, aki a végén már miniszterhelyettesi posztot töltött be.

Barátságosabb természet

A New York Times szerint Obama egyiküket sem ismeri túl közelről, bár Summerst talán kicsit jobban, ő ugyanis alkalmanként adott neki tanácsokat az elnökválasztási kampány során is. Obamához közeli források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a leendő elnök és Geithner hamar megtalálta a közös hangot. A jegybankár kerüli a feltűnést, míg Summerst mindenki zseniálisnak tartja ugyan, viszont arrogáns és időnként barátságtalan stílusáról ismert.

Igaz, Geithner is szokott baszdmegezni, ha nyomatékosítani akar valamit - írja róla az Economist, amely megjegyzi azt is, hogy Obamában és leendő pénzügyminiszterében közös, hogy kétkedve figyelik az ideológiákat, szeretik versenyeztetni a különböző elképzeléseket, és tisztában vannak azzal, mennyire bonyolult világban élnek.

Geithner jó választás azért is, mert nem kötődik szorosan egyik párthoz sem. Obama ezzel megvalósítja egyik kampányígéretét, amely szerint túl akar lépni a politikai megosztottságon. Geithner pályája ugyan a Clinton-elnökség alatt ívelt fel, viszont már 1988-ban csatlakozott a pénzügyminisztériumhoz, így dolgozott két republikánus elnök - Ronald Reagan és idősebb George Bush - alatt is. Előtte pedig a szintén republikánus Henry Kissinger egykori külügyminiszter tanácsadó cégének munkatársa volt.

Dolgozott válsághelyzetekben

Nemcsak a politikai üzenet miatt üdvözölték elemzők a pénzügyminiszteri poszt várományosának kiválasztását. Geithner ugyan nem közgazdász - kormányzati és nemzetközi tanulmányokat folytatott -, viszont pénzügyminisztériumi munkatársként és később - 2001 és 2003 között - a Nemzetközi Valutaalap szakembereként is sokat dolgozott válsághelyzetek megoldásán. "Geithner talán mindenkinél jobban érti azt, hogy egy válságban el kell felejteni az előrejelzéseket, és arra kell koncentrálni, hogy elkerüljék a kevéssé valószínű, viszont katasztrofális következményekkel járó eseményeket" - magyarázza az Economist.

Geithner kivette a részét a mostani pénzügyi válság megoldásából is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve New York-i részlegének elnökeként Ben Bernanke jegybankelnök és Hank Paulson pénzügyminiszter mellett kulcsszerepet játszott a krízis megfékezésére tett próbálkozásokban. Ott volt azon a tárgyaláson is, ahol a bankvezérek torkán lenyomták azt a tervet, amellyel az állam bevásárolta magát több pénzintézetbe. Geithner bábáskodott tavasszal a Bear Sterns befektetési bank megmentése körül, de ugyanúgy szerepe volt abban is, hogy a Lehman Brothers végül nem kapott állami mentőövet.

Szigorítást akar ő is

A leendő pénzügyminiszter azért is passzol Obama csapatába, mert az új elnökhöz hasonlóan ő is szorgalmazza a pénzügyi szabályozás és felügyelet szigorítását. Sok elemző szerint a válság azért alakulhatott ki, mert a pénzpiaci szereplők túlságosan szabadon tevékenykedhettek.

Keveset tudni azonban arról, hogy mit gondol Geithner a szélesebb értelemben vett gazdasági kérdésekről - mutat rá a Wall Street Journal nevű pénzügyi lap. Márpedig pénzügyminiszterként komoly feladat hárul rá az Obama által beharangozott nagyszabású gazdaságélénkítő terv végrehajtásában is. A leendő elnök szombaton azt nyilatkozta, hogy 2011-ig 2,5 millió munkahelyet akar teremteni, és ezt az állami beruházások - utak, hidak újjáépítése, iskolák korszerűsítése, alternatív energiaforrások kifejlesztése - révén akarja elérni.

Ez minden bizonnyal még tovább növeli az amúgy is hatalmas költségvetési hiányt, és ezzel épp Geithner és Summers kénytelen lesz szakítani tanítómesterük, Robert Rubin - Bill Clinton egykori pénzügyminisztere - egyik alapelvével. Rubin szerint a gazdaság virágzásához három dologra van szükség: kiegyensúlyozott költségvetésre, a pénzügyi szabályozás enyhítésére és szabad kereskedelemre. Ennek épp az ellenkezője várható most: minden bizonnyal szigorodni fog a szabályozás, és Obama már a kampányban jelezte azt is, hogy a szabad kereskedelemnek csak bizonyos korlátozások mellett a híve.