Már az MVM is felmerült, mint Főgáz-vevő

Vágólapra másolva!
Mivel az RWE, német energetikai cégnek elővásárlási joga van a Főgáz állami tulajdonhányadára, a többi vevőjelölt velük partnerként próbál érdekeltséget szerezni a fővárosi gázszolgáltatóban. A Népszabadság értesülése szerint legújabban az állami tulajdonú MVM neve merült fel lehetséges vásárlóként.
Vágólapra másolva!

A budapesti gázszolgáltatóban kisebbségi részesedéssel bíró RWE-t tartják a tender legesélyesebb indulójának, mivel elővásárlási joga van az értékesíteni kívánt állami többségi tulajdonra. Korábban felmerült az orosz Gazprom is, amely csak az állami részt, de akár a RWE részét is felvásárolná.

A hírlap információja szerint a RWE-vel közös pályázatra a Magyar Villamos Műveknek van esélye, mivel a két cég meglehetősen jó kapcsolatokat ápol. Erre bizonyíték a Mátrai Erőmű esete, amelyben az MVM kisebbségi tulajdonos, mégis a bővítésében többséget tudott szerezni.

Közös indulás esetén úgy tudni, hogy fele-fele arányban osztoznának a privatizálandó csomagból, így összességében az RWE 75, az MVM 25 százalékos hányad körüli tulajdonra tenne szert. Szakértők szerint országos áramszolgáltató területi gázszolgáltatóban szerzett tulajdona nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A lehetséges vételárról korábban a vevőjelöltek úgy nyilatkoztak, hogy sem 200, sem 100 milliárd forintot nem hajlandóak fizetni, a 30 milliárdos ajánlatról pedig a főváros nem akar hallani. Mások egy reálisabb 60 milliárdról beszélnek, ez esetben az RWE és az MVM is 30-30 milliárdot adna, amely valószínűleg egyiküknek sem megterhelő tétel. Az is felmerült, hogy a főváros nem az egész részesedését adná el - írja a Népszabadság.